Garda de Mediu Gorj a oprit acoperirea cu pământ a lacului Zăstrana

0
714

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au constatat că lucrările de acoperire cu pământ a lacului Zăstrana, care se află pe raza localităților Slivilești și Samarinești, sunt ilegale. O societate care deține o carieră minieră privată a depozitat sterilul rezultat chiar în lac, acoperind o parte din acesta cu pământ. Firma a fost amendată cu suma de 30.000 de lei.

„Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au finalizat o primă etapă de control la o exploatare minieră privată care își desfășoară activitate pe suprafața administrativă a localităților Slivilești și Samarinești. Din primele cercetări efectuate s-a constatat încălcarea prevederilor legale din domeniul gestionării deșeurilor din industria extractivă (steril ) motiv pentru care societatea in cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 30 000 lei. Deoarece sunt necesare clarificări de la toate entitățile care au emis avize pentru desfășurarea acestei activități, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au decis prin măsuri interzicerea oricărei activități miniere care are legătură cu suprafața luciului de apă afectat. Verificările vor continua“, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj.

Lac apărut în urma lucrărilor miniere

Lacul a apărut în urma unor lucrări miniere și există de o jumătate de secol, fiind foarte cunoscut de către pescarii din zona Motru.

Un pescar a postat imagini pe Facebook în care se observa cum lacul este acoperit cu pământ. „Dorim ca autoritățile competente sa-și facă datoria prompt și sigur, și toți pescarii să acționeze cât mai urgent este vorba de lacul Zăstrana“, se arată într-o postare de pe Facebook. Prefectul de Gorj, Corneliu Răducanu, s-a autosesizat în legătură cu această situație și a anunțat instituțiile abilitate.

Primarul comunei Slivilești, Sorin Bucurescu, susține că nu este vorba de un lac, ci de o groapă, care este astupată de nouă proprietar, o societate care deține o carieră privată de cărbune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here