spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateGrijă la ...ouă!

    Grijă la …ouă!

    Zilele care au mai rămas până la Paşte vin cu agitaţie, stres şi multă muncă. De ce? Pentru că toate să fie gata de Învierea Domnului, de la masa cu bucate tradiţionale până la curăţenia şi primenirea caselor. Nu trebuie însă eforturile să scadă atunci când vine vorba de alegerea alimentelor. Riscăm să ne îmbolnăvim.

    Cele câteva zile care mai despart gorjeni de finalizarea pregătirilor pentru masa de Paşte nu trebuie să reducă prudenţa din partea consumatorilor, chiar dacă toată această agitaţia vine la pachet cu mult stres şi lipsă de timp! De exemplu, unul din alimentele extrem de nocive sănătăţii sunt ouăle de raţă, pentru că pot infesta organismul cu Salmonela. De aceea trebuie evitate, spun specialiştii, care recomandă şi ca toate produsele cumpărate să fie consumate proaspăt. Noi ce controlăm şi am constatat şi săptămâna trecută că există şi ouă vechi, expirate, care pot fi aduse pe piaţă. Aceste ouă au fost confiscate, dar e bine să ne uităm dacă au fost ştampilate cu marca pe care colegii o pun în pieţele de la Târgu-Jiu şi Motru. Să nu cumpere ouă de raţă şi să nu le folosească la prepararea prăjiturilor, pentru că de regulă, oul cu Salmonelă este cel produs de raţă”, a declarat Ion Iliuţă, director Direcţia Sanitar Veterinară.

    Bune şi nu prea

    La piaţă, lucrurile stau altfel, de pe tarabe nu lipseşte acum în această perioadă niciun produs care ar putea aduce vânzare. Excepţie nu fac nici ouăle, şi nu doar cele de găină. Bătrânii spun că au consumat de multe ori şi mai fac şi prăjituri cu ele, de ce nu să le vândă? Doar se caută şi cu 1 leu bucata. „Nu se vând cum am dori noi, dar am de toate felurile, sunt proaspete şi bune. Cele de găină sunt de sâmbătă duminică, iar de la raţe am tot proaspete. Am 5 raţe. Eu una le consum şi fierte şi în tigaie”, a spus femeia. Se pare că la ţară, se cunoaşte mai bine ca la oraş ce trebuie crescut în ogradă şi ce nu. O pensionară spune că nici nu s-a gândit vreodată să crească raţe pentru ouă, darămite să le mai şi vândă. Fac rău la stomac. „Nu folosesc ouă decât de la găini, cele de raţă sunt grase. Cresc doar găini, raţe nu am”, a spus o pensionară. „ Eu am de la ţară ouă, dar sunt numai de găină, proaspete. De cele de la raţă ştiu că sunt foarte grase”, a conchis o altă femeie. Riscurile pe care unele produse le aduc în alimentaţie pot fi îndepărtate printr-o informare corectă de la medicii nutriţionişti dar şi prin recomandările celor de la DSVSA. Trebuie doar urmate, pentru că paza bună trece primejdia rea.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: