spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateHarababură totală: autoritățile nu știu dacă turiștii au sau nu voie să...

    Harababură totală: autoritățile nu știu dacă turiștii au sau nu voie să se aproprie de operele lui Brâncuși

    Aleea ScaunelorO hotărâre emisă de Consiliul Local Târgu Jiu interzice atingerea operelor lui Contantin Brâncuși aflate în aer liber în cele două parcuri din oraș. Starea de confuzia vine de la o altă prevedere cuprinsă în hotărârea privind protejarea lucrărilor, care interzice accesul vizitatorilor în perimetrul de protecție, însă nu specifică exact dimensiunile acestuia sau distanța la care este interzisă apropiere de opere. În aceeași hotărâre se menționează că „Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare «Constantin Brâncuși» va iniția un proiect ce va fi supus avizării Comisiei pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale (…), care va stabili perimetrul de protecție a fiecărei opere în parte“.

    Autoritățile își dau cu stângu-n dreptu’

    Alexandra Petrița, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Târgu Jiu, nu poate să ne ofere un răspuns exact dacă este permisă apropierea de opere: „Turiștilor care ajung în cele două parcuri din municipiul Târgu Jiu ce găzduiesc operele lui Constantin Brâncuși li se aduce la cunoștință de către polițiștii locali cu privire la regulile prevăzute în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu nr. 172/2017, în vederea protejării și conservării pieselor ce compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. Conform atribuțiilor prevăzute în Legea nr. 155/2010 a poliției locale, agenții constatatori pot lua măsurile legale dacă normele în vigoare sunt încălcate, sancțiunile contravenționale fiind cuprinse între 500 și 2 500 lei.

    Reamintim că potrivit art. 2, lit. a) și c) este interzis contactul fizic al vizitatorilor cu operele și accesul în preajma pieselor ce compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, pe aleea ce leagă Masa Tăcerii de Poarta Sărutului din Parcul Central, cât și în jurul Coloanei fără Sfârșit, în perimetrul dintre aleea circulară și Coloană, a persoanelor cu câini sau alte animale, biciclete, role, skateboard – uri, precum și alte vehicule cu sau fără motor, cu excepția serviciilor de salubrizare și aprovizionare, precum și a laboratoarelor mobile, aflate sub supravegherea specialiștilor, necesare cercetării și monitorizării operelor“.

    „Va fi elaborat un regulament care va stabili și perimetrul de protecției“

    Doru Strâmbulescu, directorul Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“, evită și el să răspundă: „Nu am ce să comentez vis-a-vis de hotărârea Consiliului Local. Suntem într-un stadiu foarte avansat în privința întocmirii unui proiect de mentenanță a operelor, iar în cadrul acestuia va fi elaborat un regulament care va stabili și perimetrul de protecției, pentru a se evita eventualele degradări produse de neatenția turiștilor. Este recomandabil să existe o zonă în care operele să fie protejate. Sunt mai multe propuneri care sunt analizate inclusiv senzori de perimetrizare, dar nu știu care este soluția finală agreată de specialiștii care fac parte din comisia care alcătuiește proiectul de mentenanță“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: