spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateInfractorii cibernetici, trimişi după gratii

    Infractorii cibernetici, trimişi după gratii

    Ofiţerii specializaţi ai SRI, FBI şi US Secret Service, care au lucrat, cot la cot, cu anchetatorii români, SRI, DIICOT, IGPR, pentru destructurarea reţelelor „informatice” au continuat ancheta iar rezultatele au fost făcute publice, de către ambasadorul SUA, Mark Gitenstein şi de către procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru. Astfel, reţeaua, structurată pe trei paliere, a înşelat o mie de persoane din cele 50 de state SUA, membrii reţelei recomandându-se că sunt membri ai armatei americane. Din cele 16 persoane, reţinute de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, la 13, magistraţii Tribunalului Gorj au eliberat mandate de arestare pentru 29 de zile.

    În declaraţiile făcute, ambasadorul american Mark Gitenstein a precizat că SUA va încerca extrădarea membrilor reţelei, pentru ispăşirea pedepsei în România. Anchetele desfăşurate au mai arătat că infractorii pretindeau că sunt membri ai armatei americane şi că au maşini de vânzare. În acest mod, numărul victimelor înşelate se ridică la o mie din cele 50 de state din SUA, valoarea prejudiciului fiind de 20 milioane de dolari. Gitenstein a precizat, în cadrul conferinţei organizate după acest succes că „membrii acestei grupări de crimă au păgubit cetăţeni din toate cele 50 de state americane, ceea ce este o ameninţare crescândă pentru cetăţenii SUA”. În ceea ce priveşte modul de acţiune, Gitestein a dezvăluit că „adesea pretindeau că sunt membri ai armatei americane sau în unele cazuri că sunt soldaţi ce pleacă în Afganistan. Aceşti infractori au folosit încrederea americanilor în armată”. Ambasadorul SUA a mai declarat că succesul acestei perseverenţe este rezultatul muncii de ani de zile şi punctul culminant al colaborării cu partenerii din România.

    Şeful DIICOT: „reţeaua era structurată pe trei paliere”

    „Cercetările au evidenţiat faptul că reţeaua de criminalitate, specializată în fraude informatice şi destructurată în colaborare cu SUA era structurată pe trei paliere, cei care licitau pe internet reţinând cea mai mare parte din sumele câştigate, respectiv 60%”, a declarat vineri procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru. Procurorul-şef al DIICOT a susţinut în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Centrul Cultural American, că gruparea infracţională era structurată pe trei paliere, licitatorii, care postau anunţurile de licitaţie şi care reţineau 60% din sumele câştigate, al doilea palier, cel al persoanelor care îşi asumau identităţi false de soldaţi şi ridicau sumele trimise de victime, iar al treilea palier era format din persoanele care retrăgeau banii din România şi care primeau 20% din câştig. Olaru a precizat că membrii grupării trăiau din fraudele informatice şi chiar dacă nu aveau studii de specialitate, erau autodidacţi şi aveau o capacitate impresionantă de a învăţa unul de la celălalt, modul în care operau. Reprezentantul DIICOT a precizat că, înşelăciunile prin intermediul site-urilor de licitaţii sunt incidente izolate, raportat la valoarea totală a tranzacţiilor desfăşurate prin intermediul platformelor online. Joi dimineaţa, autorităţile au desfăşurat 117 percheziţii în capitală şi alte opt oraşe, pentru destructurarea a trei grupuri specializate în fraude informatice pe site-uri de comerţ, care ar fi indus în eroare aproximativ o mie de persoane, cu un prejudiciu de 20 de milioane de dolari. În comunicatul DIICOT Bucureşti se precizează că în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători online, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului. Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate, cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

    Mandate de arestare

    Din cele 50 de persoane reţinute joi seara, 16 sunt din judeţul Gorj. 13 din cele 16 persoane, reţinute de poliţiştii gorjeni au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, după ce în după-amiaza zilei de vinei au fost duşi la instanţa Tribunalului Gorj. Rudele persoanelor în cauză au aşteptat ore în şir în speranţa că nu vor fi luate măsuri privative de siguranţă dar judecătorul a confirmat că sunt infracţiuni grave şi măsurile vor fi pe măsură. Personalul auxiliar al Tribunalului Gorj a cărat dosarele inculpaţilor cu un cărucior. Mii de pagini, scrise în dosarele celor 16, semn că sunt probe consistente împotriva românilor trimişi în instanţă. Instanţa a decis ca în cazul unui tânăr din Bumbeşti-Jiu, dar a şi două femei să nu aplice aceeaşi măsură, dar au obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Chiar dacă unii dintre ei nu s-au considerat vinovaţi în aceiaşi măsură, simplu fapt că au fost complici i-a trimis în arest. „Săgeţile” aşa cum le spun anchetatorii, îşi foloseau datele de identificare pentru ridicarea sumelor de bani şi primeau în schimb un comision de până la 20 %. Aşa se face că mulţi dintre ei, pe parcursul celor doi ani, şi-au cumpărat maşini de lux sau şi-au construit vile. Potrivit anchetatorilor, faptele nu se rezumă numai la fraudele informatice ci şi la alte mijloace ilicite de câştig, descoperite în timpul descinderilor sau verificărilor ulterioare. De altfel, poliţiştii au descoperit în casele unde au descins sume impresionante pe care posesorii nu le-au putut justifica. Peste 50 de mii de euro, mii de lei şi de lire sterline, pistoale neletale, ceasuri şi alte bunuri de valoare. Culmea ipocriziei, unul dintre cei reţinuţi, uitase că în portbagajul maşinii de lux mai avea câteva mii de euro. Ba mai mult, o bancnotă de 500 de euro a fost găsită mucegăită într-un colţ al maşinii. Apărătorii celor 13 susţin că vor ataca decizia de la Tribunalul Gorj dar, potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei anchetaţi a recunoscut şi a descris cu detalii participarea fiecăruia dintre membrii reţelei. Dintre cei arestaţi preventiv, cinci sunt din Bumbeşti-Jiu, trei din Caraş-Severin, doi din Vâlcea şi câte unul din Argeş, Olt şi Bucureşti.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: