spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateInspecție la casa părintească a lui Brâncuși

    Inspecție la casa părintească a lui Brâncuși

    Reprezentanții Ministerului Culturii și Cultelor au efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, o verificare la casa părintească a lui Constantin Brâncuși,,din satul Hobița, din județul Gorj, după ce în presă au apărut o serie de semnale de alarmă cu privire la faptul că imobilul, care se află pe lista monumentelor istorice, a început să se prăbușească. La analiza care s-a efectuat în teren a fost prezent și directorul Direcției de Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu, unul dintre șefii de instituții care se arată total nepăsător cu privire la ce se întâmplă cu patrimoniul cultural.

    Comisia s-a constituit în urma declarațiilor făcute de ministrul Culturii pe tema casei originare Brâncuși. „Am citit cu durere în suflet despre prăbuşirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobiţa, cea în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi şi, care, din păcate, se afla de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare. Construcţia în paragină este proprietate privată şi, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului. De asemenea, în aceeaşi curte, la câţiva metri distanţă, autorităţile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu”, a declarat ministrul George Ivaşcu, într-un comunicat.

    Casa părintească, vândută pe un cal

    Casa părintească se află la o distanță de aproximativ 200 de metri față de Casa muzeu Constantin Brâncuși și se află în pragul prăbușirii în totalitate. Imobilul este clasat pe lista monumentelor istorice. În urmă cu mai mulţi ani, moştenitorii au vândut casa pe un cal şi suma de 500 de lei sculptorului Florin Codre din Bucureşti. Acesta a venit cu mai multe maşini pentru a o demonta şi duce la Bucureşti. A reuşit să dea jos acoperişul, moment în care autorităţile au intervenit şi au oprit totul pentru că nu exista autorizaţie de demolare. Sculptorul a fost amendat, iar materialul lemnos rezultat a fost confiscat, fiind şi acum într-un depozit al Primăriei Peştişani.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: