spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateLa un pas de proces

    La un pas de proces

    Disputa continuă între medicii de familie gorjeni şi Casa de Asigurări de Sănătate, pe tema contractului cadru şi a actelor adiţionale. Cel puţin asta susţin cei care refuză în continuare semnarea lor, considerate ilegale, în timp ce mai mult de jumătate dintre colegi au consimţit deja. Părerile sunt împărţite între medici şi Casă, iar la orizont stă perspectiva acţionării în instanţă.

    Preşedintele Asociaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj susţine în continuarea ilegalitatea actului adiţional, pe care refuză să-l semneze împreună cu alţi colegi. Cei care l-au semnat pe luna iunie, riscă să fie buni de plată şi în fond au semnat o hârtie degeaba. Mai mult, medicii se tem să explice motivele pentru care nu vor să semneze un act pe care de altfel nu îl văd valabil. Sunt voci revoltate pe de o parte, iar pe de alta, la Casa de Asigurări se strâng semnături. Singura voce care sună pregnant este a preşedintelui Asociaţiei Patronatelor Medicilor de Familie de la Gorj. „Actul adiţional este ilegal, mai mult, nu se cunoşteau normele la contractul pe 2011,care nu au fost publicate în Monitorul Oficial decât ieri. Colegii care le-au semnat, au semnat o hârtie de pomană”. Cum în ţară asociaţiile profesionale de medici de familie anunţă că dau în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, exemplul va fi urmat, cel mai probabil, şi la Gorj. „Probabilitatea se apropie de certitudine, urmează să ne vedem cu avocaţii şi să stabilim demersurile exacte”, a precizat doctorul Moisescu.

    Dezamorsarea conflictului este aşteptată să vină în urma discuţiilor programate ieri între ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă şi reprezentanţii asociaţiilor de medici, prilej cu care sunt dezbătute în continuare contractul pe 2011 şi normele de aplicare.

    Peste jumătate dintre medici au semnat

    Cât de ilegal este actul adiţional, medicii au dreptul la părerea lor, dar semnarea acestuia este un act de voinţă, mai spun autorităţile. Printre părerile pro şi contra se adună însă semnăturile la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate(CJAS) Gorj, unde ieri dimineaţă numărul acestora ajunsese la 123. De altfel, pronosticul preşedintelui CJAS Gorj, Gheorghe Cocină, este că toţi medicii vor semna pentru că vor să fie plătiţi, iar actul medical nu trebuie perturbat. Dar nu au fost uitate şi alte preocupări, la fel de importante, de la contractarea spitalelor, până la stabilirea normei la serviciile medicale paraclinice, toate prinse într-un calendar bine stabilit. Conducerea CJAS nu vede nimic anormal la activitatea medicală şi speră într-o colaborarea bună cu medici, dar ceea ce contestă în fond ţine de opţiunea lor, la fel cum fiecare furnizor de servicii medicale poate fi nemulţumit. Până la instanţă, însă, potrivit instituţiei, există Comisia Centrală de Arbitraj a CNAS. Mesajul autorităţilor este clar, actul adiţional nu face decât să prelungească perioada de valabilitate a contractului pe 2010, pe iunie. Neconsultaţi cu privire la acte sau la norme, medicii sunt tot mai buleversaţi, iar pe pacienţi îi mai aşteaptă o perioadă de incertitudine, dar şi drumuri lungi între Casă şi cabinet, în căutarea dreptului de asigurat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: