Mai multe magazine alimentare, măcelării și carmangerii au fost aspru sancționate cu amenzi de zeci de mii de lei de către inspectorii sanitar-veterinari. Un magazin alimentar, din municipiul Motru, a fost amendat cu 12.000 lei pentru că în incinta unităţii era depozitată în vederea comercializării o cantitatea de 133kg. carne de oaie neexpertizată. Pe carne nu era aplicată marca de sănătate care să dovedească faptul că animalele au fost abatorizate într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Pe lângă amendă, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Gorj au confiscat carnea în vederea neutralizării.
„Aparatura frigorifică şi tehnologică era neigienizată“
De asemenea, o carmangerie din Rovinari a fost amendată cu 10.000 de lei, întrucât aparatura frigorifică şi tehnologică era neigienizată. „A fost identificată cantitatea de 83 kg carne de capră, care nu era expertizată sanitar-veterinar. Sancţiune complementară: aplicarea stării de reţinere oficială asupra cantităţii respective. S-a stabilit ca această cantitate să fie dirijată către o unitate de neutralizare a SNCU de origine animală“, a spus Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Gorj.
O măcelărie, din Târgu Jiu, a fost sancționată cu 10.000 de lei, pentru că, la momentul verificării, în camera de refrigerare au fost găsite pachete cu ceafă de porc preambalată aşezate direct pe paviment. O altă măcelărie a primit o amendă în același cuantum tot pentru că produsele din carne erau așezate pe jos în lăzi P.V.C. Aici s-a mai constatat că nu se întocmesc grafice de monitorizare a temperaturii de depozitare a cărnii proaspete refrigerate, iar personalul care manipulează carnea şi produsele din carne nu deţine echipament complet de protecţie sanitară.
Un magazin alimentar a fost sancționat cu 10.000 de lei pentru că a fost găsită o navetă P.V.C. cu carne de pasăre amplasată direct pe paviment, în spaţiul de comercializare, iar chiuveta destinată igienizării şi spălării mâinilor a fost demontată în timpul unei igienizări .
Un magazin alimentar a fost amendat pentru mizerie. „La momentul verificării, suprafeţele murale prezintă acumulări de mizerie şi sunt afumate din cauza sursei de încălzire; starea generală de igienă a ustensilelor ce vin în contact cu produsele alimentare este precară; pâinea se comercializează în sistem de autoservire a consumatorilor din raftul cu produse, fără utilizarea mănuşilor de protecţie sanitară“, a mai precizat Nicolae Călescu.