spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateMarcel Romanescu: "Primarii îşi dau seama că sunt în culpă"

    Marcel Romanescu: „Primarii îşi dau seama că sunt în culpă”

    Avizarea documentaţiei planului de urbanism, se pare, bate pasul pe loc. Chiar dacă autorităţile judeţului, în speţă prefectul Liviu Andrei şi subprefectul Marcel Romanescu, le-au promis primarilor că vor lua măsuri drastice, în ceea ce priveşte intrarea în legalitate, nu s-a întâmplat tocmai aşa. Potrivit subprefectului de Gorj, primarii vor primi înţelegere din partea autorităţilor până la alegeri, pentru ca apoi lucrurile să intre pe făgaşul normal.

    Prefectul declara, la şedinţa cu primarii din luna decembrie, că va dispune măsuri drastice în ceea ce priveşte intrarea în legalitate, privind avizarea documentaţiei planului de urbanism. Din păcate, însă, acest „demers” bate pasul pe loc, motivul invocat de primari fiind lipsa resurselor financiare. „Sunteţi primari în sală care m-aţi sunat şi m-aţi rugat să nu trimit IGESIC-ul (Inspectoratul General de Stat pentru Investiţii în Construcţii) peste voi. Voi nu sunteţi pregătiţi. Eu vreau să vă ajut, dar văd că nu se poate. Voi trimite IGESIC-ul pe la fiecare dintre primării, să controleze până în decembrie. Amenda este de miliarde, să ştiţi”, a spus supărat prefectul, în urmă cu ceva timp. La momentul acela primarii au ripostat, însă, declarând faptul că în majoritatea cazurilor nu dispun de surse financiare pentru a întocmi această documentaţie, pentru că este destul de costisitoare. Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei prefectului cu primarii s-a lăsat cu promisiuni, fie din partea primarilor, care au declarat că se vor conforma privind întocmirea documentaţiei, fie din partea prefectului, care s-a arătat dispus să îi ajute pe primari, cu tot ce au nevoie.

    Romanescu: Sunt primării care nu şi-au actualizat PUG-ul de zece ani

    În prag de an electoral, însă, primarii vor primi înţelegere din partea autorităţilor judeţului, aşa cum a promis Marcel Romanescu, însă, după aceste alegeri lucrurile trebuie să intre pe făgaşul normal. „Nemulţumiri au fost din partea noastră, mai puţin din partea domnilor primari. Sunt primării la nivelul judeţului care au cinci, şase, chiar 10 ani de zile de când nu şi-au actualizat PUG-urile şi PUZ-urile, ceea ce nu este normal, însă, i-am înţeles, am mai trecut şi cu vederea ţinând cont de faptul că aprobările pentru aceste situaţii nu se dau foarte uşor, şi presupun sume destul de mari pentru primari, ca să le poată realiza. S-a mers pe o înţelegere din partea autorităţilor pe această parte. Am avut o şedinţă şi i-am rugat să facă în aşa fel încât în anul 2012 să poată să realizeze şi să actualizeze aceste PUZ-uri şi PUG-uri. Am găsit înţelegere şi din partea celor de la Inspecţia în Construcţii. Dar nici pentru ei nu este uşor. Trebuie să organizeze şi alegeri şi să facă investiţii în comună şi să rezolve în totalitate aceste probleme. În mare parte, primarii îşi dau seama că sunt în culpă, prin faptul că nu realizează aceste lucrări. Sunt lucruri pe care trebuie să ne axăm”, a spus Marcel Romanescu, subprefectul Gorjului. Subprefectul mai crede că demersul de obţinere a acestor autorizaţii se bazează şi pe faptul că unii primari aşteaptă să vadă ce se va întâmpla la alegeri. „Am găsit înţelegere, cred că mai putem avea înţelegere încă un an, ca primarii din unităţile administrativ teritoriale să se pună la punct. Cred că mulţi dintre ei aşteaptă să vadă ce se întâmplă la alegeri. Nu am făcut o analiză, a fost măsura pe care am aplicat-o în luna ianuarie, vom cere reactualizare pentru primării. S-ar putea ca unii primari să fi respectat această rugăminte a noastră şi să se fi pus la punct cu asta”, a adăugat subprefectul Gorjului, Marcel Romanescu. De menţionat este faptul că Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor. Mai exact, PUG-ul constituie cadrul legal pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare conform Legii 350/2001, modificată şi completată prin Legea 289/2006.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: