Acasa / Actualitate / Marciuc şi Ruşeţ, conduc cel mai mare sindicat minier din ţară

Marciuc şi Ruşeţ, conduc cel mai mare sindicat minier din ţară

Cinci sindicate din zona Jilţ-Mătăsari au pus bazele unuia singur. Nu mai puţin de 2.535 de membri se vor putea lăuda cu cel mai mare sindicat minier din ţară, iar noua structură se va numi Sindicatul Mine-Energie Jilţ-Turceni şi va face parte din Federaţia Naţională Mine-Energie.Preşedinte al noului sindica a fost desemnat liderul sindical Adrian Marciuc, iar fostul lider al minerilor şi energeticienilor din Bazinul Jilţ-Turceni, Ion Ruşeţ, a fost ales preşedinte de onoare.

Un pas important în solidificarea federaţiei, l-a reprezentat unirea celor cinci sindicate din bazinul Jilţ. Concluzia a fost împărtăşită de toţi cei prezenţi la eveniment, de la conducerea Complexului Energetic (CE) Turceni până la lideri de sindicat. Interesul comun pentru o unitate în lumea sindicală şi respectarea drepturilor minerilor a fost exprimat de cele cele cinci sindicate din bazinul Jilţ: Sindicatul Liber al Salariaţilor Jilţ Sud, Sindicatul Minier Jilţ Nord, Sindicatul Liber E. M. Dragoteşti, Sindicatul E.C.F.U. Jilţ şi Sindicatul Liber TESA Jilţ. Reprezentanţii şi membrii sindicatelor din zona Jilţ-Mătăsari au făcut ieri un nou pas pentru comasarea într-unul singur, şi nu oricum, ci într-un sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Turceni. Evenimentul a adus un motiv în plus de încredere în viitorul economic al zonei. Cinci sindicate unite se vor auzi precum o voce puternică, a spus preşedintele de onoare al noii structuri, nimeni altul decât fostul lider al minerilor şi energeticienilor din Bazinul Jilţ-Turceni, Ion Ruşet .” Este un pas important pentru întărirea Federaţiei. Zona Jilţ devine o singură voce care se va face auzită la nivel regional şi adminstrativ, ca o voce unitară. Acest lucru va da putere orgenizaţiei dimneavoastră”, a declarat fostul lider sindical Ion Ruşeţ, adăugând că noul sindicat trebuie să facă faţă şi altor provocări. Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, a mulţumit sindicatelor pentru înţelegerea arătată încă din ianurie , când s-au redus cheltuielile , dar nu a ratat momentul pentru a da unele sfaturi de bun augur liderilor de sindicat, legate de o mai bună cooperarare şi flexibilitate. Preşedinte al Biroului Executiv al Sindicatului “Mine-Energie“ Jilţ-Turceni a fost desemnat Adrian Marciuc, iar pentru funcţia de vicepreşedinte alegerea a înclinat în favoarea lui Vasile Geamănu şi Constantin Ciortan. În mesajul adresat de Adrian Marciuc sindicaliştilor accentul a fost pus pe nevoia de organizare sindicală, care din proiect a devenit realitate.

2.535 de membri

Conform Legii Dialogului Social, pentru a fi considerat reprezentativ şi a putea negocia noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate un sindicat trebuie să aibă ca membri, jumătate plus unu din numărul total de angajaţi. După înregistrarea la Judecătorie, Sindicatul “Mine-Energie” Jilţ-Turceni va fi cel mai mare sindicat minier din ţară, pentru că reuneşte 2535 membri din cei 4537 de angajaţi ai CE Turceni. În urma analizării propunerilor venite din partea Consiliilor de Coordonare ale celor cinci sindicate comasate au avut loc alegeri pentru desemnarea conducerii Biroului Executiv şi au fost validate Birourile Operative ale Departamentelor Zonale, precum şi grupele sindicale. Noua structură sindicală se vrea nu doar cea mai mare la nivel sindical, ca număr de membri, ci şi un sprijin pentru reorganizarea mineritului.

Un comentariu

  1. Desi se fac disponibilizari de 4-5 ani in Turceni,cind se aflau circa 4500 salariati,sa aflam ca dupa atitia ani,plecind peste 2000 salariati prin disponibilizari,pensionari,etc,numarul sa ramina acelasi de 4500.Ce putem sa intelegem!?Pentru ce se tot fac disponibilizari!?Ca sa reangajam alti cumetri,pilele politice,si paharnicii sefiilor din minerit si energie!?Chiar nimeni nu sesizeaza asemenea chestii,ce afecteaza rezultatele economice prin scaderea calitatii efectivului salarial,ce adus din afara,pe criteriile numite anterior,nu pot aduce rezultate indiferent de locul de munca,ci numai cheltuieli neeconomicoase sau avarii de tot felul!Rusine Conduceriilor ce au aceeasi calitate ca si cei ce ai aduc si trimit acasa salariati profesionalisti,ca sa nu concureze hoarda de incompetenti instalata si mentinuta de 15 ani in minerit si energie!

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*