Acasa / Actualitate / Medicul din Târgu Jiu care s-a specializat în Franța și s-a întors să lucreze acasă. „Nu am vrut să rămân. În primul rând sunt oltean“

Medicul din Târgu Jiu care s-a specializat în Franța și s-a întors să lucreze acasă. „Nu am vrut să rămân. În primul rând sunt oltean“

Ovidiu Pecingină, care a împlinit de curând vârsta de 31 de ani, este noul medic ortoped al Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan“ din Rovinari. Tânărul a urmat un stagiul de pregătire la un spital universitar din Franţa. I s-a propus să lucreze aici, dar Ovidiu a preferat să se întoarcă acasă, pentru că, așa cum spune, „este în primul rând oltean“.

Ovidiu este absolvent al Facultăţii de Medicină din Timişoara. A terminat rezidenţiatul în la sfârșitul anului 2018 la Clinica de Ortopedie Timişoara. În anul 2017 a urmat un stagiu de pregătire la un spital universitar din Franța. În timpul rezidenţiatului, Ovidiu a urmat un stagiu de pregătire la un spital universitar din Franţa. „Am zis să încerc să văd cum este în străinătate, să ştiu ce voi face dacă nu voi găsi post în ţară. În anul patru din perioada rezidenţiatului am plecat la un stagiu de 6 luni de formare. Am lucrat cu normă întreagă, ca şi rezident francez. Am avut gărzi solicitante în care eram, uneori, singurul chirug ortoped din Spitalul Universitar din Clermont-Ferrand. M-au primit acolo pe baza unei recomandări şi a CV-ului, nu pe examen. Este un alt sistem, nu ca al nostru. învechit“, ne spune Ovidiu.

„Trebuia să alergi dintr-o parte în alta“

Programul de lucru de la spitalul din Franța a fost infernal. Ovidiu trebuia să se ocupe de urgențe, dar să acorde și consultații și să facă și gărzi. Medicul spune că se resimțea o anumită lipsă de personal: „A fost un program destul de solicitant. Medicina din Franţa este plăcută, pe undeva, deşi programul de lucru este infernal. Stăteam în spital de la 7,30 şi până la 17-18,00. Aveam săptămâni când stăteam doar în sala de operaţie, pentru că aşa era repartizat. Operam cu toţi medicii seniori ai clinicii. Aveam săptămâni în care asiguram secţia, tratamentele uzuale ale pacienţilor internaţi, plus ambulator şi partea de urgenţe. Asta m-a bulversat la început. Garda începea la ora 18,00 şi se termina a doua zi la ora 08,00. În perioada aceasta se ocupa cel care are era şi la secţie.
Apărea, uneori, situaţia bizară în care erai sunat de pe elicopter sau în urgenţă la nu ştiu ce caz în momentul în care erai în ambulator să consulţi. Erai singur pe două lucruri diferite şi trebuia să faci faţă, să alergi dintr-o parte în alta. Era o anumită discrepanţă şi se vedea în aceste cazuri necesarul lor de personal. Acolo aveai o listă de programări şi dimineaţa când începeai serviciu îţi vedeai cazurile programate. Mergeai să îl vezi, căci urgenţa prima faţă de partea cronică. A fost o perioadă frumoasă de pregătire. Alte condiţii faţă de România. Nu neapărat de dotare. De exemplu, aici la Spitalul Rovinari, avem dotări“.

„Am zis să încerc să reuşesc în ţara mea“

Medicul din Târgu Jiu a făcut parte din echipa unui renumit medic care efectua operaţii pe coloană. „Făceam parte de ortopedie pediatrică. Am asistat la operaţii pe coloană. Am lucrat alături de un profesor doctor care a plecat în China pe un contract de 1 milion de dolari pe an. Atunci am avut un moment în care m-am gândit la ce pot face pe viitor, pe parte financiară, dar mi-am dat seama că banii nu sunt totul! Acum şi în România sunt salarii bune“, a precizat medicul.

Ovidiu Pecingină mărturiseşte că a plecat în Franţa cu gândul de a se întoarce acasă şi de a pune în practică ceea ce a învăţat: „A fost o perioadă frumoasă, în care învăţat multe. Mi s-a propus să îmi continui pregătirea acolo, la Clinică, în eventualitatea a unui stagiu în clinică, şi ulterior să rămân să lucrez în Franţa. Colegul alături de care am fost în stagiu a rămas rezident acolo, a ajuns la Paris, iar acum este la Strasbourg. Nu am vrut să rămân. În primul rând sunt oltean. M-am născut aici şi am vrut să vin la un spital aproape de casă, de părinţi, să îmi ajut oltenii. Am zis să încerc să reuşesc în ţara mea, să fac aici ceea ce ştiu. Am plecat să mă formez ca medic în Franţa, dar ca să mă întorc în ţara mea, la mine acasă, în Gorj! Trebuie să îţi formezi medicii ca să rămână în ţară. Am ajuns cumva o industrie în formarea de medici“.

„Vreau să reuşesc acasă“

Ovidiu a întâlnit în Franţa mai multe medici, care l-au sfătuit să rămână acolo, dar el a preferat să se întoarcă acasă: „În Franţa am mai întâlnit medici români care lucrau de mult acolo. Exista şi o biserică ortodoxă. În spitalul în care am lucrat era o doamnă medic pe anestezie care era de foarte mult timp în Franţa şi o doamnă pe hematologie pediatrică. Medicii români m-au sfătuit să rămân. Ei m-au ajutat să mă integrez. Am vrut să mă întorc acasă, vreau să reuşesc acasă, căci de întors acolo o pot face oricând. Eu câştigam ca medic rezident în jur de 2.400 de euro pe lună cu tot cu gărzi. Ca specialist, cred că un medic ajungea la 5.000 de euro în sistemul de sănătate de la stat. La privat, salariile sunt mult mai mari şi pot fi şi de 50.000 de euro pe lună“.

Singurul post de medic ortoped disponibil

Ovidiu spune că atunci când a terminat rezidenţiatul i s-a spus că trebuie să-și caute de lucru. A dorit să se întoarcă în județul său și a început să bată la toate spitalele din județ. Singurul post disponibil a fost la spitalul din Rovinari: „Este destul de greu să îţi găseşti un post, este adevărat. Am auzit-o pe doamna ministru al Sănătăţii când a spus să creştem gradul de pregătire al rezidenţilor, dar atâta timp cât se măreşte numărul de locuri în rezidenţiat nu cred că se obţine o calitate a rezidenţilor. Când mi s-a terminat rezidenţiatul mi s-au pus actele în braţe şi mi s-a spus să îmi caut loc de muncă sau poţi să rămâi voluntar pe nişte gărzi, dar nu poţi să trăieşti dintr-o gardă sau două pe lună. Am încercat în Gorj şi singurul spital unde am găsit loc a fost la Rovinari. La Târgu-Jiu sunt mulţi medici ortopezi, din ce ştiu în jur de nouă, iar la Târgu Cărbuneşti sunt cinci. Am dorit să mă întorc În Gorj, pentru că altfel nu mă întorceam în România. Sunt angajat la Spitalul Rovinari pe şase luni, vreau să rămân aici, voi da examen pe post când va veni vremea şi să fac ceea ce ştiu mai bine, aici, acasă“.

Cursuri pentru artroscopia genunchiului

Ovidiu doreşte să efectueze operaţii mai complexe la spitalul din Rovinari, dar acest lucru va depinde de materialele pe care le va avea la dispoziţie. „Pacienţii au început să se înmulţească aici, au aflat că am venit ca specialist aici. Ca şi instrumentar, ceea ce avem aici este extraordinar, este nou, acum va depinde ca şi material: plăci, şuruburi etc, dar domnul primar ne-a promis că va rezolva nevoile secţiei. Eu sunt la începutul responsabilităţii medicale, în rezidenţiat eşti cumva ocrotit de problemele administrative, acte, etc. Am fost primit foarte bine de către tot personalul. Sper să reuşesc să fac nişte cursuri pentru artroscopia genunchiului în următoarele luni, căci avem aici aparatura necesară“, precizează medicul.

A dorit să devină medic atunci când și-a văzut mama la spital

Ovidiu Pecingină a absolvit Colegiul National „Tudor Vladimirescu“. Și-a dorit să devină medic când și-a văzut mama pe patul de spital: „Am avut neşansa ca mama să aibă probleme de sănătate când eu eram în clasa a IV şi am mers la spital să o vizitez şi m-a şocat când am văzut-o întinsă pe patul de spital. Atunci am decis că vreau să mă fac medic şi să fac bine oamenilor. Sunt singur la părinţi. Nu am avut medici în familie. Am două verişoare mai mici care au ales tot drumul medicinei. Deciziile mele au fost ale mele, părinţii m-au susţinut în ceea ce decideam.

4 comentarii

  1. Ba , mai usor cu patriotismul local , cu sangele de oltean , bla , bla … Asta-i ca fotbalistii aia care pleaca in strainatate ca vedete si dupa cateva luni se intorc in tara cu coada intre picioare si dau vina pe straini ca nu-i inteleg , ca au ceva cu romanii etc . Asa si cu doctoru’ , a plecat in Franta cu gandul la bani multi da’ cand a vazut ca trebuie sa mai si munceasca pentru banii aia a preferat sa se intoarca in Romania . Si unde ? La „renumitul” spital din Rovinari !!! Daca era vreo valoare , il opreau aia in Franta , garantat ! Sau , macar, ajungea intr-un mare spital din Bucuresti , Cluj , Timisoara , Craiova … Da’ el , nu si nu , vreau la Rovinari , ca-s oltean ! Ba , ma lasi ?

  2. Nu fiti ipocriti, va intoarceti ca sunteti tratati ca medici de mana a 3 a pe acolo, iar lefurile in Romania s-au marit suficient s-o duceti bine, chiar si fara spagi.

  3. Bai esti prost?!…Bai esti nebun?!…Chiar si asa…FFFFFFFFFuuuuuugi de la Spitalul ala de r…t….asta deca nu vrei sa intrii in clica lui Murea interlopul si Iepurila (Primaru’)….Pai acolo se moare pe capete ….si Iepurila se lauda cu aparatele….daca esti baiat destept cautati de lucru cat mai curand in alta parte….daca esti si tu un hotoman….ai nimerit unde trebuia….auzi ce zice nea Chivu….ca vine si o evaluare sa vada daca se inchide sau nu spitalu…asa ca …ia prima de instalare si fugi la alta echipa pana la apocalipsa….bafta…Bai esti prost?

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*