spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateMeşterii populari au deschis, ieri, Zilele oraşului Târgu-Jiu

    Meşterii populari au deschis, ieri, Zilele oraşului Târgu-Jiu

    Obiecte de ceramică autentică, ţesături şi port tradiţional, dar şi accesorii lucrate manual, cu migală şi dibăcie, toate fac de ieri până duminică deliciul gorjenilor invitaţia la o nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari. Paticipă zeci de artişti din Gorj, dar şi din alte judeţe şi cu toţii speră ca vremea însorită să le aducă, nu doar vizitatori, ci şi mulţi cumpărători.

    Târgul Meşterilor Populari a devenit o adevărată carte de vizită pentru organizatori, dar şi pentru cei care sunt sufletul manifestărilor de tradiţie, artiştii populari. Şi anul acesta, participarea este una largă, iar organizatorii au vorbit în deschiderea oficială despre importanţa tradiţiilor. Târgul de meşteri organizat an de an la Târgu-Jiu este un exemplu perfect în acest sens, cu atât mai mult cu cât prefaţează Zilele oraşului. Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a subliniat că „noutatea ediţiei vine tocmai de la faptul că deschide la modul festiv Zilele municipiului Târgu-Jiu. Ne bucurăm că evenimentul serveşte aşadar la promovarea oraşului. Pe lângă meşteri din judeţele Olteniei, de acasă ,dar şi din Mehedinţi, Dolj şi Olt, avem drept oaspeţi şi meşteşugari din Alba, Argeş, Hunedoara, Bucureşti”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale. Emoţionat şi fericit să vadă deschisă oficial o nouă ediţie s-a arătat şi Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor. „De fiecare dată când veniţi, emoţia mă copleşeşte. În viaţa mea, voi, aceşti creatori minunaţi aţi fost aerul meu, viziunea mea, plăcerea mea şi fără voi nu aş putea să trăiesc. Mă bucur că reveniţi cu dragoste şi că municipiul vă întâmpină cu braţele deschise şi vă asigur că an de an încercăm să ne perfecţionăm, să vedem ce am greşit, ca să nu mai greşim”, a declarat Pompiliu Ciolacu, director Palatul Copiilor.

    „Bun venit” meşterilor şi de la autorităţi

    De la deschiderea târgului nu puteau lipsi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, care s-au bucurat să poată ura bun venit iubitorilor de tradiţii şi folclor la un adevărat târg de meşteri. „Bine aţi venit şi revenit, pentru că deja pe unii dintre dvs îi recunosc, pentru că sunteţi participanţi mai vechi la manifestare. Vă urez succes şi ca munca dvs să fie recunoscută prin aprecierea publicului şi prin cât mai multe obiecte vândute. Din partea noastră vă asigur că aveţi tot respectul, nu este uşor să duceţi mai departe meşteşugurile”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. „Vreau să vă mulţumesc din suflet că sunteţi alături de noi, la cea de-a VI-a ediţie a Zilelor municipiului Târgu-Jiu şi deja sunteţi partenerii noştri. Prin prezenţa dvs nu puteaţi decât să înnobilaţi această decshidere”, a subliniat Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

    Exponatele atrag ca un magnet

    În prima zi de târg, zeci de gorjeni şi-au plimbat ochii peste exponatele artiştilor, impresionaţi de migala şi arta cu care acestea sunt realizate.
    Cel mai mult contează faptul că avem artişti populari, pentru că avem nevoie de ei. „Am observat multe produse expuse aici, toate atrag atenţia pentru că fiecare artist încearcă să îşi valorifice munca şi doreşte să-i fie apreciată”, a declarat o vizitatoare.

    Cu războiul de ţesut, din trecut în viitor

    Ţesăturile de odinioră lucrate la războiul de ţesut, nu mai sunt doar o amintire din trecut, tehnica lor a fost preluată şi în prezent, iar la Polovragi războiul de ţesut încă mai este util şi are şi căutare. Ceramica de la Horezu este şi ea reprezentată la Târgu-Jiu în acest an, aşa după cum ne-a familiarizat artistul consacrat, care aproape că nu a absentat de la nici o ediţie. „Întotdeauna am apreciat această manifestare la care şi acum am fost invitat, plus că nu am lipsit nici de la restul acţiunilor dedicate meşterilor populari. Vin de la Horezu, sunt meşter popular ceramist şi am adus produse tradiţionale. Deja gorjenii noştri, peste tot unde mergem apreciază munca noastră şi ne dăm seama că ei ţin la tradiţia noastră veche, cumpăra suveniruri”, a declarat artistul popular de la Horezu. Ţesăturile nu reflectă doar dibăcie în a mânui suveica pe iţele războiului de ţesut, au o poveste a lor pe care fiecare suflet de artist o spune în felul lui. Şi sunt mai “vii” ca niciodată. „Pentru iubitorii de tradiţie am adus şervete pe călcat, şervete pe roşu, toate ţesute de mine cu dragoste la noi la Polovragi, tradiţia este vie şi noi purtăm costumul popular”, a declarat Mioara Dinoiu, artist popular secţia externă a Şcolii Populare de Artă de la Polovragi.

    Motivele folclorice, inspiraţie pentru meşterii populari

    Pentru că unele piese ale portului popular oricât de autentice şi valoaroase ar fi se deteriorează în timp, unii dintre artiştii populari au venit cu o soluţie inedită, îmbinând modernul cu tradiţionalul. Este vorba de motivele folclorice desprinse de pe ii şi prinse, finisate pe tricouri. „Ideea a venit pentru că lucrurile vechi şi mai ales cele purtate sunt aruncate, dar este păcat să stea ascunse şi să nu fie puse în valoare. Sunt culese de la oamenii care le mai au încă, sunt spălate, recondiţionate, cusute unde este cazul şi apoi aplicate pe ţesături noi, tricouri, sezonul acesta. Anii trecuţi le-am aplicat pe ii”, a declarat Mariana Frătiţa, artistă populară. Târgul artiştilor populari se bucură de la un an al altul de şi mai multă popularitate atât în rândul participanţilor cât şi al vizitatorilor. Motivul este dat de nevoia de a ne întoarce la tradiţiile care sunt şi frumoase şi utile.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: