spot_img
16.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateMinerii au sărbătorit-o pe ocrotitoarea lor

    Minerii au sărbătorit-o pe ocrotitoarea lor

    Weekend-ul ce s-a încheiat a fost prilej de sărbătoare pentru minerii din Oltenia, care începând cu acest an au decis să o sărbătorească pe cea care-i ocrotesc atunci când coboară în subteran sau când muncesc în cariere, pe Sfânta Varvara. În Bazinul Minier Jilţ, la Mina Dragoteşti, minerii împreună cu sindicatele , administraţia au participat la o slujbă de prăznuire ţinută de un sobor de zece preoţi şi împreună au aprins o lumânare în amintirea celor 50 de ortaci trecuţi în nefiinţă. Ocrotitoarea minerilor a fost sărbătorită şi de către ortacii din Rovinari, Motru, iar în cartierul târgujian Vărsături, conducerea SNLO împreună cu liderul USMO, Marin Condescu, au pus piatra de temelie la biserica ce va purta numele Sfintei Varvara.

    Dacă până în acest an, Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor a fost sărbătorită mai mult sau mai puţin de cei care dau ţării cărbune, din acest an sindicatele şi administraţia din Oltenia au decis ca Ziua Minerului să fie sărbătorită pe 4 Decembrie. Aşa se face că în toate Bazinele Miniere au fost organizate acţiuni prin care s-a adus un omagiu celei care îi ocroteşte pe mineri, atunci când se află în carieră sau când coboară în subteran.

    Slujbe pentru minerii trecuţi în nefiinţă, la Dragoteşti

    Cei aproximativ 200 de mineri ce zi de zi coboară în subteranul Minei Dragoteşti s-au adunat în sala de apel, unde alături de administraţie, sindicate, oficialităţi, au adus un omagiu Sfintei Varvara, ocrotitoarei lor. Slujba de prăznuire, ţinută de zece preoţi i-a readus în atenţia celor prezenţi, pe cei peste 50 de mineri care au trecut în nefiinţă. Aflaţi la ceas de sărbătoare, dar şi de tristeţe, minerii spun că-şi doresc să le fie bine în continuare. „Ne-am adunat aici să o sărbătorim pe ocrotitoarea noastră. Îi pomenim şi pe cei care nu mai sunt printre noi. Suntem îngrijoraţi pentru că perspective de viitor nu prea sunt”, a declarat unul dintre minerii prezenţi. Un alt ortac a declarat că „sperăm ca ocrotitoarea noastră să facă să ne fie mai bine. Nu mai înţelegem nimic, este nevoie de cărbune, dar se restrânge activitatea”. Îngrijorat este şi liderul minerilor din Dragoteşti, Marin Zamfir, care în ciuda situaţiei nu tocmai bune tinde să creadă că şi peste cinci ani se va întâlni cu minerii, tot la ceas de sărbătoare. „Sper ca şi la anul şi peste cinci ani să fim tot aici, pentru a putea rezolva problema socială, încât 80% dintre mineri să îndeplinească condiţiile de pensionare. Am aprins o lumânare pentru colegii noştri, care nu se mai regăsesc printre noi şi am asistat la o slujbă în amintirea lor”, a mai declarat Zamfir.

    Ruşeţ: „Sunt sentimente de bucurie, dar şi de tristeţe”

    Senatorul Ion Ruşeţ a sărbătorit-o pe Sfânta Varvara alături de minerii cu care a lucrat şi trăit ani de zile, alături de cei care au avut încredere în el şi care l-au susţinut întotdeauna. Pentru Ruşeţ ziua de ieri, mai exact acţiunea la care a participat la Mina Dragoteşti a fost una în care a simţit atât sentimente de tristeţe, cât şi de bucurie. „Este o îmbinare de sentimente, pe de o parte de bucurie pentru că sunt aici iar pe de alta de tristeţe, pentru că printre noi nu se regăsesc o parte din foştii colegi. Ar fi putut fi oricare dintre noi, dar Dumnezeu a avut grijă ca noi să fim împreună azi aici”, a declarat liderul democrat Ion Ruşeţ. De altfel, acesta nu s-a ferit să recunoască faptul că sfârşitul de an este unul greu. „Anul viitor va fi o provocare şi consider că reprezentanţii sindicali vor şti să facă faţă. Să privim cu speranţă anii care vor veni, cu gândul că suntem ocrotiţi de Sfânta Varvara. Sper să fim împreună şi în următorii ani”, a mai spus Ruşeţ.

    Lăcaş de cult pentru mineri

    Conducerea SNLO, a USMO, autorităţile judeţene, cu toţii au participat, ieri, la slujba de sfinţire a locului în care va fi construită prima biserică pentru mineri. Construcţia va fi realizată cu două milioane de lei, şi se va înălţa în Cartierul Vărsături. Vicepreşedintele USMO, Gheorghe Etăgan, a declarat că „Sfânta Varvara este ocrotitoarea Minerilor şi vom ridica o biserică ce-i va purta numele. De fapt, biserica de la Fărcăşeşti va fi strămutată aici, în Cartierul Vărsături, unde au fost strămutaţi localnicii de acolo, ale căror locuinţe au fost afectate de lucrările din minerit. Strămutarea va avea loc la primăvară”. Mitropolitul Olteniei, Irineu , lături de un sobor de preoţi au sfinţit piatra de temelie şi locul în care lăcaşul de cult va fi ridicat până anul viitor, când va avea loc prima slujbă de ziua minerilor. Prezent la eveniment a fost şi liderul minerilor din Oltenia, Marin Condescu, care a declarat că „nu aveam nimic de care să ne legăm, şi faptul că am păcătuit timp de 20 de ani tot oscilând, cei de la subteran, şi cei care nu se identifică cu nimic în trecut şi care sunt plutitori. După 20 de ani am văzut şi adevărul cu ce s-a întâmplat în 1929 la Petroşani şi atunci am avut gândul după urmă să stabilim clar ca de Sfânta Varvara să facem această biserică a minerilor. Ziua minerului este sărbătorită printre mineri de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, şi din acest motiv am hotărât să facem această biserică”. Prezent, directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a precizat că începând cu acest an, Ziua Minerului se va sărbători pe 4 Decembrie. „Noi cu toţii aveam obligaţia să construim o biserică şi aici la Vărsături va fi strămutată cea din Fărcăşeşti. Sfânta Varvara este ocrotitoarea minerilor şi este important să sărbătorim această zi”, a mai declarat directorul general Daniel Burlan.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: