spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateNemulţumirile personalului nedidactic din Gorj, pe masa ministerului

    Nemulţumirile personalului nedidactic din Gorj, pe masa ministerului

    Nemulţumirile personalului nedidactic din judeţ au luat forma unor petiţii. Peste 400 de îngrijitori de la şcolile şi grădiniţele din Gorj, afiliaţi ai USLI Gorj au semnat memoriile pe care liderii sindicalişti intenţionează să le ducă la Ministerul Educaţiei. Salariile neindexate sunt principalele nemulţumiri.

    Sindicaliştii din învăţământul gorjenesc se pregătesc de măsuri pentru a-i determina pe guvernanţi să le respecte drepturile salariale. De data aceasta, drepturile şi le cer femeile de serviciu şi îngrijitorii de la şcoli şi grădiniţe care nu au salariile indexate din 2008. Deocamdată este momentul pentru strângerea petiţiilor, spune conducerea USLI Gorj, care vor ajunge pe masa oficialilor de la Bucureşti. Liderii USLI Gorj au precizat că deja s-au strâns câteva sute de petiţii, semnate de cei nemulţumiţi, iar ele vor fi transmise Ministerului Educaţiei. Nu sunt singurii nemulţumiţi, întregul personal nedidactic de la secretare la muncitor necalificat vrea ca legea să se aplice pentru toţi. Salariul minim pe economie s-a dovedit doar pură teorie. De sporuri, nici pomeneală, iar acolo unde se ţine cont de ele, este ignorată vechimea la locul de muncă. „Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru a demara ample măsuri în susţinerea şi rezolvarea problemelor colegilor noştri”, a subliniat Constantin Huică, liderul USLO Târgu-Jiu. Mesajul sindicaliştilor nu a omis să puncteze că în fond nu vor salarii egale cu ale cadrelor didactice, dar au unele nemulţumiri legate de neidexarea salariilor, neschimbate din 2008. De la secretar, paznic, contabil sau îngrijitor în şcoli sau grădiniţe, personalul nedidactic doreşte decontarea navetei, acordarea de gratuitate la cazare pentru copiii studenţi sau la liceu, dar şi sporul de praf. Huică a mai precizat că s-a ajuns din păcate şi la o plafonare a salariilor, în sensul că un muncitor cu o vechime de 30-33 de ani ajunge la 750 sau sub 750 de lei, iar sporul nici nu se mai ia în calcul. La polul opus, un alt coleg, cu vechime mai mică, obţine acelaşi salariu, ceea ce creează din start discrepanţe şi nemulţumiri.

    Se poate ajunge la grevă

    Există şi varianta unei măsuri extreme, greva, dacă demersurile sindicale rămân fără ecou. Sindicaliştii spun că se are în vedere această alternativă, dar este una extremă, de nedorit. Vasile Mija, reprezentant USLI Gorj este de părere că pentru personalul didactic este dificil să se alăture la proteste, dar trebuie înţeles mesajul demersurilor, făcut în interesul celor fără de care activitatea în şcoli şi grădiniţe ar avea de suferit, de la paznic la contabil sau secretară. USLI numără aproximativ 3.000 de membri, din care 1.000 reprezintă personalul nedidactic.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: