spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateNevoiţi să meargă la privat

    Nevoiţi să meargă la privat

    În Târgu-Jiu, cancerul la colon sau cel de stomac poate fi depistat numai în sistemul privat, asta deoarece aparatura din cadrul Spitalului Judeţean nu mai funcţionează de un an. Conducerea spitalului spune că nu are bani nici măcar să o repare, iar de achiziţionat una nouă nici nu se pune problema. Pacienţii sunt obligaţi astfel să meargă în cabinetele private sau la alte două spitale din Gorj, situate la zeci de km distanţă.

    Aparatura de videoendoscopie de la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu a fost donată de Consiliul Local, în urmă cu 7 ani. Din păcate, de aproape un an de zile acesta s-a stricat, iar spitalul nu are bani să o repare. Costul reparaţiei se ridică la suma de 80.000 de lei. „De circa un an de zile nu mai funcţionează. Dintre cele două componente pe care le are aparatul, gastroscop şi colonoscop, nu funcţionează niciuna dintre ele. Noi, conducerea spitalului l-am dat la cei care se ocupă cu reparaţia lui şi ne-au spus că reparaţia ne-ar costa în jur de 300 de milioane colonoscopul şi 500 de milioane gastroscopul”, a precizat, directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Vasile Stănculete. Din punct de vedere medical, aparatele de colonoscopie şi gastroscopie sunt extreme de utile în medicină, ele ajutând la depistarea cancerului. „Cu gastroscopul se diagnostichează bolile esofagului, stomacului şi duodenului. Adică: cancer esofagian, varice esofagiene, ulcere esofagiene, ulcer duodenal, ulcer gastric, varice, gastropatie portal-hipertensivă gastrică şi noi căutăm întotdeauna cancerul gastric”, a declarat Ion Gheorghiţoiu, Şef Secţie Gastroentorologie.

    Cu aparatura defectă de un an de zile, pacienţii sunt nevoiţi să meargă în sistemul privat pentru efectuarea acestor analize. „Eu sunt foarte bolnavă şi am nevoie de acest aparat. Ar trebui să se repare sau ce trebuie să se facă pentru că bolnavii nu pot aştepta. Nu e corect, că noi plătim o sumă de bani la Casa de Asigurări şi nu suntem consultaţi cum trebuie”, a declarat o pacientă. O altă pacientă acuză sistemul medical spunând că este o bătaie de joc la adresa celor care au nevoie de tratament. „Suntem bătaie de joc, la ora actuală. S-o fi stricat. Fondurile nu ştiu ce fac cu ele, managerii cum le folosesc”, a spus femeia. În sistemul privat, pentru efectuarea acestor analize complexe, pacienţii scot din buzunar câteva sute de lei, bani care în mod normal ar fi decontaţi de Casa de Sănătate. Cabinetele private nu au însă contracte cu CJAS-ul, deoarece suma decontată este mult prea mică adică 35 de lei. „Decontează în jur de 35 de lei, ceea ce nu interesează practic pe nici un medic nicăieri în România, nu numai în judeţul nostru, ele plecând undeva de la minim 200- 250 de lei vă daţi seama că diferenţa de preţ este foarte mare şi atunci devine neinteresant pentru medici să aibă contract cu Casa”, a declarat directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc. Dacă nu se îndreaptă spre cabinetele private, pacienţii se adresează, din lipsa banilor, cadrelor medicale de la două din spitalele din judeţ, cel din Novaci şi Târgu-Cărbuneşti.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: