Note şi absenţe electronice

0
19

Elevii de la Şcoala „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu se pot lăuda că ţin pasul cu …epoca tehnologiei. Când tableta şi internetul sunt la mare căutare, iar pentru copiii de toate vârstele nu mai sunt de mult un mister, ei bine elevii cu rezultate bune au parte şi de inovaţiile de ultima oră, tableta care înlocuieşte catalogul clasic.

Discuţii în acest sens au fost purtate de IŞJ cu conducerile mai multor şcoli de la începutul anului şcolar. Pentru o perioadă pilot se vrea a se vedea dacă o astfel de metodă este şi eficientă în diminuarea absenţelor. Ideea este că în timp, la cât mai multe şcoli din judeţ să se facă prezenţa electronic la clasă, chiar dacă absenţele vor fi notate şi pe hârtie. Cert este că pentru câteva clase de la Şcoala „Sf. Nicolae”, unde părinţii cotizează cu 2.3 lei de căciulă pentru dotarea clasei cu un catalog electronic, elevii sunt strigaţi la catalog în fiecare dimineaţă, dar bifarea absenţelor se face în format electronic. „Am discutat la începutul anului şcolar şi văd că prinde contur şi la noi în Târgu-Jiu, în şcolile cu rezultate şi cu comitete de părinţi puternice de părinţi. Cred că o să reuşim să implementăm catalogul electronic. Practica se implementează la Şcoala Sf. Nicolae din Târgu-Jiu, la câteva clase unde vrem să vedem dacă proiectul este mai întâi viabil sau nu. Nu se cheltuiesc banii aiurea. Se implementează câteva luni după care se trece la nivelul întregii unităţi”, a declarat Ion Işfan, inspector şcolar general.

Cel mai important este că părintele nu poate fi minţit cu privire la numărul de absenţe al elevului, pentru că o dată înregistrate în sistem, părintele primeşte un SMS. Va şti dacă elevul sau eleva spune adevărul sau …nu. Şi tot tableta este cea care va dezvălui părintelui prin conectarea la reţea şi cât de bine învaţă elevul. „Părinţii trebuie să ştie în permanenţă ce se întâmplă în clasă, cât mai repede. În momentul în care profesorul intră în clasă şi face prezenţa elevilor, a pus absenţa în catalogul de hârtie, dar şi în cel electronic. Părintele află imediat dacă elevul nu a ajuns la şcoală, pentru că primeşte pe telefon un SMS prin care i se comunică ora la care copilul său a absentat. Eu cred că este un lucru constructiv pentru că părintele ia la cunoştinţă în timp real despre anumite probleme. Nu costă f mul, sumele sunt la nivelul 2-3 lei pe lună pentru un părinte”, a declarat Ion Işfan, inspector şcolar IŞJ Gorj. Aşadar, şi la Gorj tableta electronică va înlocui treptat catalogul clasic, astfel ca tehnologia să aducă îmbunătăţiri în educaţie aşa cum se întâmplă deja în oraşele mari şi în Capială. O mai bună gestionare a relaţiilor dintre elevi – părinţi, şcoala ar putea să fie avantajul cel mai apropiat, dacă tehnologia şi educaţia sunt luate în serios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here