Parteneriat cu Polonia pecetluită de o vizită diplomatică

0
13

Oraşul lui Brâncuşi continuă să fie în atenţia înalţilor diplomaţi care doresc o bună colaborare cu oficialităţile judeţului Gorj. Astăzi este aşteptat la
Târgu-Jiu ambasadorul Poloniei în România, ocazie cu care se vor vizita obiective culturale importante. Şirul unor importante vizite pentru dezvoltarea zonei sunt programate şi în luna mai, spun autorităţile judeţului, când este aşteptat la Târgu-Jiu şi premierul Victor Ponta.

După cum se anunţase de la vizita ambasadorului Mexicului în România, de săptămâna trecută, astăzi, 25 martie, la Târgu-Jiu, este programată vizita ambasadorului Poloniei. Un periplu la operele brâncuşiene dar şi depunerea unei jerbe de flori la mormântul soldaţilor polonezi, sunt activităţi bifate în programul de vizitare a Excelenţei Sale. Nu va fi omis din discuţiile cu oaspetele de seamă, un capitol important, cel legat de economia judeţului, de activitatea CE Oltenia. La întâlnire vor lua loc şi prefectul judeţului Alin Văcaru şi edilul Florin Cârciumaru. „Această vizită are o conotaţie clară, o colaborare între poporul polonez şi cel român, implicit regiuni din Gorj şi pune bazele unui parteneriat care să ajute la implementarea proiectelor pe fonduri europene, în perioada 2012-2012. Polonia a fost între 2007 şi 2013, statul cu cele mai bune rezultate la implementarea proiectelor europene”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Ambasadorul Poloniei, invitat la un vernisaj

De altfel, prilejul aduce un schimb de experienţă între cele două state. Programul de vizitare include un popas la Ceasul polonez, mormântul ostaşilor polonezi din Cimitirul Eroilor, puncte de atracţie turistică precum Tismna. Va avea loc şi o expoziţie vernisată la Muzeul Judeţean dedicată lui Kazimiera Iłłakowiczówna (1888-1983), una dintre cele mai cunoscute poete poloneze. Prea puţini mai ştiu că a fost o traducătoare prolifică de opere literare, că a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi că a fost secretara personală a Mareşalului Józef Piłsudski (1926-1935). Anii 1939-1947 i-a petrecut la Cluj, care a devenit a doua sa casă. Iłłakowiczówna a tradus din maghiară şi română. Printre autorii pe care i-a preţuit cel mai mult putem să-i numim pe Ady Endre, Tudor Arghezi, George Bacovia. Întâlnirile autorităţilor locale şi judeţene cu figuri importante pentru economie şi turism vor continua. Municipiul Târgu-Jiu găzduieşte în intervalul 16-17 mai o ediţie importantă a Forumului Economic Regional, de la care nu vor lipsi ambasadori, dar şi reprezentanți ai industriilor și turismului din Oltenia. Tocmai natura discuţiilor, specifice Gorjului aduce beneficii pentru întreaga zonă, la multe niveluri de activitate.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here