Pensionarii, băgaţi în ceaţă de cardurile de transport

0
37

Un proiect al Ministerului Transporturilor a băgat spaima în transportatori şi pensionari. Astfel, pensionarii şi veteranii de război vor primi, până la finele anului, legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri conectate la Internet.

Cardurile vor fi nominale şi vor avea înscris codul numeric personal al fiecărei persoane. Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război, care au dreptul la şase călătorii simple pe an, cu o reducere de 50%. Şoferii sunt indignaţi că vor fi nevoiţi să mai facă o investiţie pe care o găsesc inutilă. „Asta înseamnă bani în plus pentru noi. Mi se pare o prostie. Nu ştiu ce să mai inventeze. Cine ştie cât costă un dispozitiv de citire de carduri de astea. Banii ăştia nu ni dă nimeni înapoi. Trebuie să punem pe cheltuiala noastră. Nu mi se pare normal”, a spus un patron de firmă de transport. Un şofer de pe un astfel de mijloc de transport în comun a spus că nici nu prea are astfel de clienţi. De prea puţine ori merg cu noi oamenii din categoriile astea. Cred că se vor pune degeaba cititoarele de card. Nişte investiţii făcute degeaba”, a declarat conducătorul auto.

Beneficiarii sunt derutaţi

Cardurile vor fi folosite atât la urcarea, cât şi la coborârea din vehicul, iar şoferii vor avea dreptul şi obligaţia de a verifica dacă utilizatorul cardului este şi beneficiarul acestuia. Pensionarii sunt derutaţi de noul proiect al guvernanţilor. „Nu prea înţeleg cum vine asta. Ce fel de card? Noi suntem bătrâni, nu ştim noi să folosim carduri din alea. Eu călătoresc rar. Sunt bătrână şi bolnavă. Mai am cupoane de pensii cu care iau bilet redus”, povesteşte o bătrână din Târgu-Jiu. De asemenea, un pensionar din Băleşti, care venise ieri în Târgu-Jiu să îşi cumpere medicamente, încerca, la rândul său, să priceapă despre ce este vorba. „Nu ştiu eu cum sunt alea. Am şi cardul de pensie dar îl dau copilului să îmi scoată bani de pe el. nu ştiu eu să folosesc carduri”, a spus pensionarul. Utilizarea cardurilor de către alte persoane decât beneficiarii va fi sancţionată cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here