spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitatePreşedintele PE: Staţia de epurare de la Bumbeşti-Jiu este o staţie model

    Preşedintele PE: Staţia de epurare de la Bumbeşti-Jiu este o staţie model

    Premierul Victor Ponta împreună cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz au vizitat staţia de epurare de la Bumbeşti-Jiu, prilej tocmai bun de a inaugura investiţia care a costat peste 300 de milioane de lei. Proiectul face parte din investiţia ce priveşte extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată, în judeţul Gorj.

    La vizita de lucru pe care a efectuat-o la staţia de epurare de la Bumbeşti-Jiu, premierul Victor Ponta şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz au fost însoţiţi de Ministrul Mediului Rovana Plumb şi de Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa. La eveniment au participat autorităţile judeţene şi locale, care au explicat invitaţiilor avantajele implementării unui astfel de proiect. Primarul oraşului Bumbeşti-Jiu a fost cel care i-a întâmpinat pe cei veniţi să inaugureze staţia de epurare. Constantin Bobaru a explicat preşedintelui Parlamentului European importanţa acestei staţii. Un interes aparte a fost manifestat din partea preşedintelui partidului european Martin Schulz, care speră ca astfel de investiţii să se mai deruleze în România. „Sunt foarte impresionat de această vizită, sunt impresionat de investiţia de la staţia de epurare, una dintre cele mai moderne, o staţie model. Mă bucur că am făcut această staţie cu Rovana. Voi negocia în continuare pentru ca România să primească finanţări europene pentru viitorii şapte ani pentru că asemenea proiecte să mai fie realizate. Vizita mea la această staţie mă ghidează de a lua decizia de a continua finanţările de acest tip”, a spus preşedintele Parlamentului European. Premierul Victor Ponta consideră că orice euro adus în ţară este bine venit, motiv pentru care consideră că trebuie pus accent pe atragerea investitorilor. „Orice euro investit în România este bine-venit. Sunt mulţumit de această lucrare mai ales pentru că este construită cu fonduri europene”, a spus Ponta. După vizita efectuată la staţia de epurare, premierul s-a îndreptat împreună cu staff-ul de campanie al PSD spre Biroul Electoral Judeţean pentru depunerea candidaturii pentru un nou mandat de parlamentar.

    Staţie de milioane

    Contractul de lucrări menţionat face parte din proiectul major de investiţii „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”, în valoare totală de 322.592.032 lei fără TVA, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi care se derulează prin Aparegio Gorj în perioada 2008 – 2013. Oraşul Bumbeşti-Jiu nu dispunea în trecut de o staţie de epurare a apelor uzate, acestea fiind descărcate direct în mediul înconjurător, fără nici o tratare prealabilă, fapt ce cauza poluarea apei freatice şi a apelor de suprafaţă din zonă. Directorul Aparegio, Ion Popescu, a vorbit zilele trecute despre investiţia de amploare din localitatea Bumbeşti-Jiu. „În acest context, construcţia unei staţii de epurare pentru oraşul Bumbeşti-Jiu s-a impus cu necesitate, pentru a se putea asigura conformarea cu directiva Uniunii Europene privind epurarea apelor uzate orăşeneşti, precum şi cu reglementările naţionale în vigoare. În cadrul contractului au fost executate lucrări de construcţie pentru o staţie de epurare având, cămin de recepţie cu deversor, staţie de pompare de intrare, grătare, deznisipator, colector de grăsimi, un decantor primar circular, două decantoare finale circulare, două bazine aerate de stocare a nămolului si patru paturi de uscare a nămolului generat în staţie. Totodată, din fondurile alocate pentru staţia de epurare s-au construit şi clădiri noi pentru laboratoarele de analiză chimică şi biologică a apei uzate”, a spus directorul Aparegio. Urmare a finalizării lucrărilor de construcţii, în cadrul proiectului major de investiţii „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Gorj”, oraşul Bumbeşti-Jiu dispune în prezent de o staţie de epurare modernă, care asigură epurarea secundară (biologică) a apelor reziduale pentru o populaţie de aproximativ 10.500 locuitori.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: