4.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăActualitatePrimul centru Biblionet, inaugurat la Motru

Primul centru Biblionet, inaugurat la Motru

Primul centru din Gorj echipat prin programul Biblionet a fost inaugurat ieri la Motru. Din cele 20 de biblioteci gorjene care au primit echipamente şi softuri, cea de la Motru a primit cele mai multe, fiind vorba despre cel mai mare centru de până acum. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa unor reprezentanţi ai IREX – cei care implementează programul în ţara noastră şi ai Asociaţiei Bibliotecarilor din România, precum şi a autorităţilor locale şi judeţene.

Programul Biblionet are în vizor echiparea corespunzătoare a tuturor bibliotecilor din ţară cu echipamente IT şi cu softurile necesare. Finanţarea vine din partea Fundaţiei Melinda şi Bill Gates. Bibliotecile nu mai erau la fel de interesate pentru tinerii care au acum şi alte alternative. Aşa se face că, prin dotarea cu computere legate la Internet, acum aceste biblioteci atrag mult mai mulţi tineri şi copii. Acesta nu este singurul scop, cel utilitar fiind de netăgăduit, informaţiile din cărţile existente în biblioteci putând fi completate cu brio de informaţiile găsite pe Internet. Judeţul nostru a intrat în acest program anul trecut, reuşind să primească echipamente pentru nu mai puţin de 20 de biblioteci din tot atâtea localităţi gorjene. În fiecare dintre acestea au fost amplasate câte patru echipamente complete, iar la Motru, unde este un centru mai mare, au fost aduse şase. Fiind cel mai mare centru, a fost şi primul inaugurat. Evenimentul a avut loc ieri în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a reprezentanţilor IREX şi Asociaţiei Bibliotecarilor din România şi nu în ultimul rând a beneficiarilor.

Copiii s-au bucurat de echipamente

Mai mulţi copii de la unităţile şcolare din municipiul Motru au participat la inaugurare. Aceştia au fost, de fapt, cei care au „inaugurat” cu adevărat noile dotări, şi asta pentru că s-au aşezat imediat la computere. „Dacă aduce copiii la bibliotecă merită orice efort. Mă bucur că în Motru s-a inaugurat prima dată şi suntem primii beneficiari din Gorj”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru. Cel care s-a ocupat de implementarea programului în Gorj, Constantin Mitucă, de la Biblioteca Judeţeană Gorj, a fost cel care a mediat discuţia on-line cu Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România şi cu Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet. Acesta din urmă a declarat că îi pare rău că nu a putut participa în persoană la inaugurare dar că va veni, cu prima ocazie, să viziteze comunitatea şi să vadă modul în care sunt folosite computerele. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a făcut şi el inaugurarea noilor echipamente, stând de vorbă on-line cu Doina Popa, care, de asemenea, a vrut să transmită faptul că judeţul nostru se află printre judeţele care promit multe din acest punct de vedere. După ce a fost tăiată panglica, toţi cei prezenţi au primit câte o bucată dintr-un tort făcut special pentru acest eveniment şi care a avut formă de computer, pe el regăsindu-se şi sigla IREX.

„Am pus accent pe resursele umane”

La inaugurare a fost prezent şi Dragoş Neagu, prim vicepreşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România, care a venit tocmai de la Brăila pentru a participa la eveniment. „Aceasta este o modificare a modului în care este accesată informaţia, lectura plus Internetul fiind cea mai bună combinaţie în prezent. Din partea IREX România a fost prezentă Cristina Văileanu, târgujiancă de altfel. „Am fost puţin dezamăgită că Gorjul nu a intrat din prima tură în program, dar autorităţile au avut, astfel, ocazia să aranjeze mai bine bibliotecile. Din punctul nostru de vedere, cea mai importantă investiţie este cea în resursele umane. Credem că va fi sustenabilă pe termen lung pentru că sperăm că centrul de formare a bibliotecarilor din cadrul Bibliotecii Judeţene Gorj va funcţiona mult timp de acum încolo”, a declarat şi Cristina Văileanu. Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene Gorj, a menţionat faptul că s-a pus accent pe formarea oamenilor pentru că bibliotecarul este cel care ajută beneficiarul să găsească informaţia de care are nevoie, fie că aceasta este în volumele din bibliotecă sau pe Internet. Celelalte 19 centre din judeţul nostru vor fi inaugurate în perioada imediat următoare, iar alte 25 urmează să intre în program.

- Advertisement -
Articolul precedentAPIA dă liber la credite
Articolul următorRomulus Negroiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -