Acasa / Actualitate / Profesorii suplinitori, buluc la repartizarea posturilor

Şansa unui post de dascăl, la final

Profesorii suplinitori, buluc la repartizarea posturilor

Oferta limitată de posturi,dar cerere mare. Astfel se încheie ultima etapă a mişcării corpului didactic cu soluţionarea cererilor pentru detaşarea şi continuitate. La Colegiul Tehnic “Ion Mincu” , zeci de profesori au participat în şedinţă publică la repartizarea cadrelor didactice care beneficiază de continuitate sau solicită detaşare. Cum oferta este limitată, şansa a surâs în special cadrelor didactice cu note mari obţinute la concursul de titularizare.

Numai la Colegiul Tehhnic “Ion Mincu” peste 30 de cereri au fost depuse pentru detaşare şi alte 140 pentru detaşare. Repartizarea s-a făcut în şedinţă publică şi a reunit zeci de cadre didactice dornice să-şi clarifice situaţia. Detaşarea implică titularii, în timp ce continuitatea se adresează suplinitorilor. Pentru cele două centre oferta numără 400 de locuri, dar 70 la sută se ocupă prin continuitate.

Cei mai mulţi profesori mai speră la un post de suplinitor pe locurile neocupate, iar o repartizare în acest sens va avea loc astăzi de la ora 9.00, tot în şedinţă publică. Miza este însă ocuparea unui post de suplinitor pentru încă un an de zile dar numai de profesorii cu note mari, obţinute în urma concursurilor din vară, anul acesta, în 2010 şi 2009.Cu note de 7, speranta moare ultima, chiar dacă cererea depăşeşte cu mult oferta. Unii au şi grija navetei, iar din salariul de dascăl devine puţin probabil să fie acceptat un post departe de casă. ”Vreau un post de suplinitor, pe istorie, dar îmi pun şi problema navetei. Din salariu nu îmi permit să plătesc distanţe care ar fi trebuit suportate de stat, dar asta este România. Mai e loc de mirare de ce ne pleacă minţile luminate sau nu vom mai avea dascăli în şcoli?!”, a spus un profesor indignat. Mai grav e că la catedră vin tot mai puţin mentori, iar statul nu face nimic.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*