3.6 C
Târgu Jiu
luni, noiembrie 28, 2022
AcasăActualitateProiectul de modernizare a Căii Eroilor, depus pentru obținerea finanțării

Proiectul de modernizare a Căii Eroilor, depus pentru obținerea finanțării

calea-eroilorcalea-eroilor-37Proiectul de amenajarea a Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, realizat de arhitectul Dorin Ștefan, a fost depus pentru obținerea finanțării necesare Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Raul Chiriac, șeful Serviciului de Investiții din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a precizat că proiectul este unul prioritar pentru administrația locală, având un impact deosebit și la nivel național: „Este primul proiect pentru care am solicitat finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală. Fiecare autoritate are anumite priorități, dar pentru noi este o obligație să punem în practică acest proiect, pentru că vorbim de o moștenire aflată în patrimoniul universal. Am solicitat finanțare pentru tot proiectul, dar se poate realiza și în anumite etape. Este singurul program care poate să susțină financiar acest gen de lucrări. Am făcut demersuri și sperăm că va fi alocată suma necesară”.

Cum va arăta Ansamblul „Calea Eroilor”

Dorin Ștefan, autorul proiectului, este unul dintre cei mai apreciați arhitecți români. Conform proiectului întocmit de el, pavimentul din cele două parcuri în care se găsesc operele lui Brâncuși va fi înlocuit cu pământ stabilizat. „În general, «Calea Eroilor» va deveni o axă preponderent pietonală şi de aceea trebuie rezolvată problema vehiculelor care circulă în zonă. Pe parcursul ei va fi o zonă verde, iar mobilierul urban (stâlpi de curent electric, cabluri, coşuri de gunoi) va fi adus la o anumită unitate. Pentru pardoseală se vor folosi mai multe materiale (pământ stabilizat, piatră şi calupuri de lemn în zona centrului civic), în scopul evitării monotoniei. În ceea ce priveşte iluminatul ansamblului sculptural, există un concept unitar în acest sens ce va fi implementat pe toată lungimea axului Căii Eroilor. În jurul Mesei Tăcerii se va modifica estetica vegetaţiei, modul de iluminare, tipul de pardoseală, renunţându-se, în acelaşi timp, la treptele existente în faţa ei şi lăsându-se doar o pantă lină”, a precizat Sorin Lory Buliga, cercetător din cadrul Centrului „Constantin Brâncuși”.

Toată Calea Eroilor se va afla la același nivel. Pe Aleea Scaunelor se renunţă la bordura situată între aceasta şi iarba din parc. Aleea din Parcul Central va fi la nivelul soclului Porţii Sărutului, în prezent existând o diferenţă de câţiva centimetri între ele. La intersecţia cu axul «Căii Eroilor», bulevardul „Constantin Brâncuşi” va fi ridicat la aceeaşi înălţime cu trotuarul, iar viteza de circulaţie a maşinilor în această zonă va fi limitată la 5-15 km/oră, în scopul realizării unui spaţiu de parcurgere continuu al axului respectiv.

Pe lângă pavimentul de pe Calea Eroilor, gardul care va fi montat va crea un aspect unitar al acestei străzi speciale.

Operele lui Brâncuși au fost luminate în albastru

0
Operele lui Constantin Brâncuși din municipiul Târgu Jiu au fost luminate în albastru, pentru a...

Platformă online cu programele de finanțare din fonduri europene, lansată de UCB

0
Universitatea „Constantin Brâncuși“ (UCB) a lansat un portal online cu oportunitățile de finanțare din fondurile...

Operele lui Brâncuși, luminate în albastru

0
Operele lui Constantin Brâncuși din municipiul Târgu Jiu vor fi luminate în albastru, în seara...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!