Acasa / Actualitate / Propunere: Țicleni – statut de comună

Propunere: Țicleni – statut de comună

Un ales local din Țicleni vrea să schimbe statutul localității din oraș în comună. Liberalul Constantin Brănescu susține că urbea pe care o reprezintă are numai de pierdut de pe urma acestei titulaturi. Cere organizarea unui referendum pentru ca cetățenii să-și spună părerea vis a vis de propunerea sa.

Ca și în alte localități și la Țicleni oamenii au început să se sature de taxele mari pe care le plătesc. Nu primesc nimic în schimb, doar privilegiul de a avea în buletin adresă de oraș, Consilierul PNL Constantin Brănescu susține că Țicleni nu merită denumirea de oraș și cere transformarea urbei în comună. „Este o inițiativă a mea. Noi plătim doar impozite și taxe locale de oraș dar nu avem canalizare, sunt patru blocuri în orașul Țicleni, nu avem piața agroalimentară, nu avem spital, doar stăm cu denumirea de oraș pentru a achita taxe mari. Nu poți să accesezi vreun proiect pe fonduri europene. Fiind oraș mic cu 4800 de locuitori nu te prea încadrezi. Mi se pare normal să transformăm orașul în comună. Vreau să aduc tineri înapoi pentru că jumătate din cetățeni orașului sunt plecați în străinătate. M-au contactat, ei vor să vină înapoi dar nu putem să le oferim nimic. Omul vrea să fac un proiect european dar nu poate obține finanțare pentru că stau la oraș nu la comună”, a declarat alesul.

Referendum

Pentru a-și pune planul în aplicare liberalul susține că va strânge semnături. Se teme că proiectul său ar putea fi respins de consilierii majoritari așa că cere sprijin cetățenilor. „Eu pot să fac proiectul de hotărâre în numele meu, cu trecerea de la statutul de oraș la comună dar o să mă împiedic de majoritatea covârșitoare a consilierilor PSD și nu o să mi-l voteze . Dar dacă strâng 500-1000 de semnături pentru acest proiect al meu, sper să mi-l voteze. Dacă nu o să merg până la dizolvarea Consiliului Local pentru că nu se respectă voința cetățeanului. Dacă 1000 de persoane îți cer să organizezi referendum pentru schimbarea acestui statut, nu ai de ce să nu votezi. Vreau să organizez acest referendum în alegerile prezidențiale din 2019”, a mai declarat Brănescu.

Propunere

Constantin Brănescu susține că pe viitor, în primărie, s-ar putea înființa un birou special pentru accesarea de fonduri europene. „Ca și comună avem drum liber pentru a obține fonduri europene. Noi la ora actuală nu am accesat niciun fond. Dacă se trece la statutul de comună voi propune în cadrul primăriei de la Țicleni un compartiment format din 5-6 tineri școliți care să se ocupe doar de proiecte pe fonduri europene sau guvernamentale, a mai declarat alesul”.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*