spot_img
16.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateReorganizarea teritorială, "pusă în cui" de referendum?!

    Reorganizarea teritorială, „pusă în cui” de referendum?!

    Reorganizarea administrativ teritorială a României a devenit subiectul zilelor noastre. Indiferent de numărul de judeţe, propuse, această măsură va aduce schimbări majore, nu numai în ceea ce priveşte procedurile de accesare a fondurilor europene sau schimbarea actelor, ci şi reorganizarea partidelor politice. Cu toate că guvernanţii au dorit ca de fiecare dată să producă o asemenea schimbare, fără a solicita şi părerea cetăţenilor acestei ţări, Victor Ponta vrea să facă dreptate şi în acest sens cere consilierilor judeţeni ai USL să organizeze referendum, pentru ca populaţia să se pronunţe asupra deciziei de a desfiinţa anumite judeţe.

    Preşedintele PSD, Victor Ponta a lansat o inedită iniţiativă în timpul discursului rostit sâmbătă, la Sala Palatului, cu prilejul reuniunii aleşilor Uniunii Social Liberale. Ponta le-a solicitat acestora să ceară organizarea de referendumuri judeţene pentru ca populaţia să se pronunţe asupra desfiinţării actualelor judeţe, preconizată prin reorganizarea administrativă propusă de PDL. De aceeaşi părere este şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a anunţat că opoziţia va depune o moţiune de cenzură şi va organiza marşuri de protest de mare amploare în cazul în care guvernul îşi va angaja răspunderea pentru reorganizarea administrativ-teritorială. Primarii gorjeni, care fac parte din barca roşie susţin că se vor alinia acestei decizii, pentru că nu este normal şi firesc ce se întâmplă. „Sigur că vom organiza referendum, dacă există ordine de sus, le execuţi. Oamenii nici măcar nu ştiu ce să mai facă. Nimeni, bineînţeles nu este de acord cu această reorganizare. În primul rând că pun oamenii pe drumuri, în al doilea rând oamenii săracii nu au bani, ca să schimbe actele şi să facă încă nu ştiu câte lucruri. Sigur că vom participa şi noi la acest referendum, în cazul în care se va stabili”, a spus edilul comunei Turcineşti, Vasile Gogălniceanu. De aceeaşi părere este şi primarul comunei Câlnic, Dumitru Vulpe, care declara „vom solicita referendum pentru că oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus. Toată lumea este revoltată, pentru ceea ce se întâmplă cu ţara aceasta. Sigur că ne vom alinia acestei iniţiative”. Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin este de părere că nu se va ajunge la acest lucru iar guvernanţii vor „abandona” această idee, care nu face decât să aducă rău oamenilor „Nu cred că se va ajunge la această împărţire administrativ teritorială. Când faci parte din acelaşi partid toţi membrii trebuie să gândească şi să spună ce au de spus în aceeaşi voce. Şi dacă cetăţenii nu vor fi de acord cu reorganizarea României, nu au cum să se opună. Oamenii, săracii ei au probleme, credeţi că le mai pasă…”.

    Daviţoiu: „este o declaraţie populistă”

    Proiectul PDL, de reorganizare a judeţelor, este bine văzut de cei care sunt parte integrantă a acestui partid. Întrebat cum comentează declaraţiile lui Victor Ponta, privind organizarea unui referendum, Nicolae Daviţoiu, liderul PDL Târgu-Jiu a spus „Este o declaraţie populistă, dar mai ales costisitoare. Ca să faci un referendum în fiecare judeţ, nu este o chestiune uşoară. Acest referendum poate fi influenţat foarte uşor de factorii locali, baronii locali, care pot influenţa rezultatul voturilor. Este un proiect bun, care vizează reorganizarea administrativ teritorială. Începând cu anul 2013, vom putea aduce fonduri europene”. Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României, în opt judeţe, după cum a anunţat, vineri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Astfel, noile reşedinţe de judeţe vor fi : Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti. Până la punerea în practică a acestui proiect de lege, românii vor sta în „ceaţă”, încercând să găsească o explicaţie plauzibilă, pentru adoptarea unor astfel de măsuri. Oamenii sunt şi ei din ce în ce mai revoltaţi şi spun că un judeţ ca Gorjul nu poate să dispară aşa uşor „Avem un judeţ frumos, un judeţ care poate oricând să devină o capitală culturală. Cel mai vechi judeţ al României, nu poate dispărea aşa uşor”, a spus Nicolae Marin, cetăţean al municipiului Târgu-Jiu. Cu toate că cetăţenii spun nu, acestei iniţiative, guvernanţii vor să grăbească paşii şi spun că alegerile din 2012 vor avea loc în baza noii legi.

    Bogăţia Gorjului se duce pe Apa Sâmbetei

    Referendumul, aşa cum susţin parlamentarii PSD, ar salva şi judeţul Gorj, care este unul dintre cele mai bogate judeţe din regiunea Oltenia, având „în componenţă”, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni, dar şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Judeţul Gorj se află în primele locuri în ţară la producţia de lignit, prin două dintre cele mai mari bazine carbonifere, Rovinari si Motru, dar asta nu pare să îi impresioneze pe guvernanţii noştri. Gorjul este un judeţ bogat în resurse naturale diverse, unele dintre ele exploatate şi utilizate de industriile de profil şi nu merită să dispară. Parlamentarii PSD trag un semnal de alarmă şi spun că viitorul acestui judeţ, un judeţ bogat în economie, nu trebuie să dispară, în detrimentul altor judeţe, iar cetăţenii pot face acest lucru, participând activ la referendumul care se anunţă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: