spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateRezultatele unei munci de echipă în Rovinari

    Rezultatele unei munci de echipă în Rovinari

    Localitatea Rovinari este în continuă schimbare. De acest lucru ne asigură nu doar pregătirile derulate cu prilejul sărbătorilor, ci şi planurile la fel de ambiţioase ce vor prinde contur în lunile următoare. Noutatea este că de pe urma lor vor avea de câştigat copiii şi tinerii. Numărul locurilor de joacă va creşte, o dată cu măsurile de protecţie impuse de uniunea Europeană, iar cei mai merituoşi elevi de la şcolile generale vor primi burse de 100 de lei, lunar din partea autorităţilor locale. Nu sunt uitaţi nici tinerii căsătoriţi de până în 35 de ani, care vor beneficia de locuinţe sociale şi cel mai important, Primăria Rovinari are în atenţie reducerea poluării.

    Un loc important ocupă pentru oraş, capitolul curăţenie, care poate să-şi asigure imaginea deja creată de un oraş cu reală preocupare pentru acest lucru. În scurt timp, va începe cea de-a doua parte a lucrărilor de toaletare a copacilor, alinierea gardurilor vii şi vopsirea fântânilor pentru atunci când se va da drumul la apă. Viceprimarul Laurenţiu Chivu a menţionat că „din punctul meu de vedere curăţenia este numărul 1 al unui oraş la capitolul priorităţi, la fel ca şi problemele de infrastructură. Am întâlnit prieteni care au fost plecaţi pe afară, au revenit şi le place ceea ce văd în Rovinari”, a spus Chivu. La fel de ocupate se menţin autorităţile locale şi cu lucrările la parcări dotate cu barieră şi cameră web, astfel ca anul acesta să se finalizeze alte trei parcări, după ce, în 2011, au fost inaugurate două. Parcările vor fi acoperite cu policarbon, vor avea structură, barieră cu cartelă şi camere de supraveghere. Cum de pe urma unui oraş curat, modernizat şi mereu împrospătat cu flori şi investiţii utile, au de beneficiat cei mici, dar şi cei mari, Primăria intenţionează ca pentru copii, 1 iunie să aducă mai multe locuri de joacă, nu oricum, ci mai securizate. „Până pe data de 1 iunie, avem în vedere să dublăm numărul locurilor de joacă pentru copii, să ajungem la 14, iar în fiecare parc să avem măsuri de protecţie pentru micuţi. Nisipul va dispărea tocmai pentru un plus de siguranţă cerut de Uniunea Europeană, dar şi din cauza reclamaţiilor că există risc de accidente”, a asigurat Chivu, care a mai spus că vor exista mai multe corpuri de joacă. Iluminatul îşi va găsi rezolvare în panourile fotovoltaice, care, la fel ca panourile solare de la spital, vor reduce din cheltuieli şi vor atrage economii la bugetul local”. Banii se vor regăsi în alte investiţii, mai ales că noi mizăm pe energia verde”, a declarat viceprimarul din Rovinari. Noutăţi apar şi la sport, unde se vor extinde lucrările începute în 2011. Printr-o hotărâre de Consiliu Local, baza sportivă de la Şcoala Generală Nr.1 care beneficiază de un teren sintetic va avea şi o secţie de tenis de câmp şi masă. Nu vor lipsi nici dotările aferente, masă, fileu şi mingi. Anul acesta va veni rândul Şcolii Nr. 3 să fie primenită. Şi aici vom vorbi de bază sportivă cu teren pentru fotbal, volei, handbal. O constantă a investiţiilor în Rovinari pleacă de la nevoile tineretului, care fie este încurajat să facă sport, fie stimulat pentru performanţe în şcoală. În fiecare an, elevii cei mai merituoşi, cu medii de peste 9,50 obţin lunar o bursă de 100 de lei, acordată de primărie.

    Sportul, susţinut în Rovinari

    Tinerii sunt încurajaţi să îşi menţină antrenamentele în sala Polivalentă, o realizare necesară pentru antrenamentele sportivilor. „Cea de-a doua sală de sport Polivalentă este deja printre realizările noastre, folosită pe timpul iernii şi atunci când plouă. Terenul de fotbal sintetic, unde se antrenează sportivii de la SC Jiul Rovinari, dar şi alte proiecte care au fost bifate cu succes aşteaptă să fie încheiate”, a precizat Laurenţiu Chivu. Nu mai puţin important este şi accentul pus pe oferta locurilor de muncă pentru un oraş minier şi care trebuie să aibă ceva palpabil pentru absolvenţii de liceu. Acest lucru nu se poate face decât cu aportul tinerilor care vor putea spune singuri ce meserie doresc să practice, prin intermediul unor chestionare. Iniţiativa se vrea o corelare a învăţământului liceal cu piaţa de muncă, iar în funcţie de interesul manifestat din partea liceenilor, la Colegiul „Gheorghe Tătărăscu” din Rovinari, vor fi înfiinţate secţiile care se caută. „De anul trecut am făcut demersuri în acest sens. Au fost foarte multe drumuri la Bucureşti, interpelări să obţinem avize ca în Rovinari, un oraş monoindustrial cu minerit şi termocentrală, să existe Colegiul „Gheorghe Tătărăscu”. Suntem convinşi că nu s-au mai făcut angajări de foarte mult timp. Am făcut un chestionar adresat elevilor de la clasa a VII-a şi a VIII-a, dar şi părinţilor să vedem exact ce îşi doresc. Au timp suficient să discearnă asupra materiilor pe care vor să se axeze în clasa a IX-a”, a mai precizat Chivu.

    41 de blocuri şi alte locuinţe sociale pentru însurăţei

    Cum numărul cererilor pentru locuinţe creşte, autorităţile locale au veşti şi aici. „Există avize pentru 41 de blocuri, auditul energetic şi se aşteaptă execuţia. Mai mult, primăria vrea să suporte cheltuielile ce reveneau populaţiei. Ministerul Dezvoltării dă 50% din bani, primăria, 30 %, iar populaţia ar urma să contribuie pentru blocuri cu 20 de procente. Consiliul Local va plăti, însă, aceşti bani. Tinerii căsătoriţi vor avea parte de locuinţe sociale, iar copiii vor creşte într-un mediu mai curat, asta dacă planurile se vor duce până la capăt. Există semne deja de anul trecut. Din 2011 avem promisiuni, sunt avizele luate, pentru a muta jumătate de depozit de cărbune de la Roşia iar în 2012, restul să fie mutat în spetele centralei”, mai spune Chivu. Din 2019, circuitul de benzi ar putea fi mutat prin carieră, toate pentru ca poluarea să se reducă simţitor. Autorităţile dau asigurări că şi la groapa de gunoi, stratul de pământ va împiedica să se mai ridice praful, iar cele două coşuri ale Complexului Energetic Rovinari au îmbunătăţiri. Cel mai important este faptul că munca celor care au grijă ca oraşul să fie curat, iar mediul protejat şi oraşul, prosper, este una de echipă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: