Situație revoltătoare la o grădiniță din Târgu-Jiu! „Dorm câte trei în două pătuțuri foarte mici”

2
65

Preșcolari care dorm îngrămădiți, câte doi sau chiar și câte trei în pat la Căminul cu Program Prelungit Nr. 1 din Zona Griviței. La grupa mare B sunt 38 de copii, la cele două grupe mici sunt câte 30 de copii, iar sălile de clasă mici, cu număr de pătuțuri sub jumătatea efectivelor de copii. Faptul a fost făcut public de către jurnalista Manuela Negru, de la Radio Omega. Reprezentanții ISJ Gorj au aflat despre situație din presă, și asta deoarece conducerea unității de învățământ nu le-a cerut sprijinul și nu i-a anunțat că ar avea probleme la grădiniță!

Jurnalista Manuela Negru, de la Radio Omega, a sesizat, zilele trecute, o situație cel puțin revoltătoare la o grădiniță cu program prelungit din municipiul Târgu-Jiu. Aceasta a postat pe pagina sa de socializare un mesaj dur către autorități, revoltată fiind de ce se întâmplă la această unitate de învățământ. Potrivit jurnalistei, care este și mămica unuia dintre preșcolari, copilașii dorm și câte trei în pat, căci au fost primiți 16 copii în plus, fără a se cere suplimentarea de locuri de la ISJ Gorj. Iată ce a povestit Manuela Negru: „(…) Preșcolarii de la grupa mare B, în număr de 34, abia respiră într-o jumătate de sală, practic. Aici mai toate sălile au fost împărțite pe din două din lipsa spațiului pentru mai multe grupe. Revoltător pentru părinți, dar și mai greu de suportat pentru copii este faptul că cei 34 de preșcolari trebuie să doarmă în cele doar 13 paturi. Dorm câte 3 în două pătuțuri, pătuțuri care sunt și așa foarte mici pentru un singur copil și nu au loc. Astăzi, de exemplu, o mămică a semnalat la ședința din această după-amiaza ținută de doamnele educatoare că a fost uluită când a văzut fetițele la ora 15:30 cu părul ud, ca după baie, după somnul de la cămin. Situația este similară și la celelalte grupe de la Căminul cu Program Prelungit Nr. 1 din Zona Griviței: la grupa mare B sunt 38 de copii, la cele două grupe mici sunt câte 30 de copii, iar sălile de clasă mici, cu număr de pătuțuri sub jumătatea efectivelor de copii. A trecut cineva în prima zi de școală pe la această unitate de învățământ?”.

ISJ nu a fost anunțat de situație de către conducerea grădiniței

După ce postarea Manuelei Negru a fost preluată de presă, s-a aflat despre această situație și la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj. Ca urmare, conducerea ISJ a trimis o echipă de control la această grădiniță. „Inspectorul pe profil a fost trimis să verifice situația descrisă de doamna Negru. Se fac verificări în această perioadă în toate unitățile școlare din județ și se verifică efectivele de copii înscrise a grădinițe, creșe, cămine. Se verifică și condițiile în care stau micuții. (…) Au fost înscriși, în mod surprinzător pentru dumnealor, copii mai mulți. Au preferat ca preșcolarii să repete grupa. În cel mai scurt timp vor împrumuta mobilier de la alte grădinițe și vor achiziționa și mobilier nou. Credem că va fi remediată situația de luni încolo. Vom face din nou verificări acolo. Efectivele înscrise vor fi verificate și în niciun caz nu vor funcționa grupe peste numărul maxim de admiși. Nu există spații de dormit pentru fiecare preșcolar. Am consiliat-o pe doamna director să împrumute mobilier. Este o culpă că nu ne-au cerut ajutorul și este adevărat că la ISJ nu a fost anunțat despre situație. Admirăm demersul doamnei Negru, credem că prin comunicare se pot rezolva toate deficiențele sistemului”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Investiții la grădiniță

Autoritățile speră ca de luni, situația să fie rezolvată. Directoarea a făcut cerere pentru a putea împrumuta mobilier de la alte grădinițe și o solicitare către Direcția de Patrimoniu a Primăriei Târgu-Jiu pentru achiziționarea de mobilier nou. „Situația a apărut la grupele mari, deoarece 16 preșcolari repetă Grupa Mare. Părinții lor nu au vrut ca preșcolarii să meargă la clasa pregătitoare, considerând că nu au vârsta potrivită. Legea le permite să aibă această opțiune. Am făcut o adresă către ISJ pentru suplimentarea planului de școlarizare și solicităm suplimentarea cu aceste 16 locuri. Noi suplimentăm cu pătuțuri la grupa respectivă și problema se va rezolva. (…) Primăria ne-a alocat fonduri și se va face reabilitare și etajarea parțială a grădiniței. Va fi supraetajare și se va suplimentata unitatea cu două săli de clasă, grupuri sanitare, spații de depozitare. Valoarea lucrărilor este de 637 mii lei. Pe viitor problema se va rezolva”, a spus Carmen Marinescu, directoarea unității de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here