Soluții pentru minerii care vor fi disponibilizați. Investitori importanți din Timiș, interesați de Gorj!

0
26

intalnire timisoara 3La iniţiativa Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, joia trecută, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, au avut loc discuţii pe tema „Soluţii concrete pentru criza forţei de muncă calificată din judeţul Timiş”. În total, peste 90 de companii din judeţ, care caută personal calificat, s-au întâlnit cu conducerea Complexelor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care vor disponibiliza în acest an peste 2.400 de salariaţi. La întâlnirea organizată de Mitropolitul Banatului, au participat Cosmin Popescu, prefectul Ciprian Florescu și managerul CE Oltenia, Sorin Boza, discutându-se inclusiv varianta relocării disponibilizaților din minerit și energie. La întâlnire au fost prezenţi și reprezentanţii a peste 20 de firme de recrutare personal.

intalnire timisoara 2Circa 1.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia au șansa să fie angajaţi în companiile din judeţul Timiş, care duc lipsă de personal calificat. Sorinel Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat la Timișoara, că până la sfârşitul anului 2018, vor fi disponibilizaţi 1.750 de angajaţi, dintre care 1.000 în acest an. „Sunt ingineri, directori, lăcătuşi, sudori, excavatorişti, oameni sută la sută calificaţi, cu vârste între 46 şi 57 ani. Eu cred că oamenii ar fi dispuşi să vină la lucreze în Timiş, pentru că judeţul Gorj, din păcate, nu are şi alte variante, în acest moment, iar distanţa dintre cele două judeţe este de doar 300 de kilometri. Vom discuta cu partenerii de afaceri de aici pentru a vedea care este necesarul, apoi ne vom întâlni cu salariaţii şi le vom prezenta variantele. Este foarte important să încercăm să găsim şi parteneri care doresc să investească în Gorj. Încercăm ambele soluţii, în cadrul întâlnirii cu oamenii de afaceri din judeţul Timiş”, a explicat Sorinel Boza. Iată ce a comunicat CEO: „Conducerea companiei dorește condiții de viață decente inclusiv pentru lucrătorii afectați de măsurile de reducere a sectorului minerit-energie și se implică în acțiuni ce pot rezolva lipsa locurilor de muncă. (…) Unele dintre companiile prezente la eveniment și-au manifestat interesul de a deschide activități inclusiv în zona Gorj. În acest sens, conducerea CE Oltenia a solicitat să fie luate în considerare zonele Motru, Rovinari, Turceni, Târgu-Jiu. Spre exemplu, în următoarea etapă a derulării acestui proiect, vor fi continuate discuțiile cu companiile care construiesc autostrăzi, precum și cu o firmă de confecții metalice care dorește să mute o parte a activității sale în zona Motru. Există, de asemenea, companii care oferă oportunități pentru femei în domeniul industriei ușoare (industria alimentară, confecții, activități comerciale)!”.

Prefectul și președintele CJ Gorj, optimiști

intalnire timisoaraPrefectul și președintele Consiliului Județean Gorj, de asemenea prezenți la Timișoara la acest eveniment, au spus că relocarea angajaților CEO este o soluție bună pentru aceștia, dar au insistat că ar fi de preferat ca investitorii să vină și în fostele zone miniere. Aici există perspective pentru dezvoltarea activității economice, inclusiv foste active rămase în urma închiderii sectorului minier, dar și al industriei conexe acestei activități. „A fost o întâlnire binevenită pentru că am discutat cu afaceriștii din Timiș oportunitățile de investiții din Gorj. Vom afce o prezentare a activelor disponibile din Gorj și vom înainta câte o adresa executorilor ca să vedem ce active se pot pune la dispoziția posibililor investitori. Reprezentanții mediului de afaceri din Timiș știau de disponibilitatea gorjenilor de a se angaja, după ce au citit în mass-media că s-au depus 6.500 de CV la firma japonezilor. (…) Sunt mulți gorjeni care lucrează în zona Timișului. Se caută forță de muncă disponibilă. Dânșii vor veni să își facă publică oferta prin AJOFM: Gorjul are forță de muncă, calificarea se poate face, eu cred că există active care pot fi introduse în circuit foarte repede. Am avut ceva discuții cu investitori din Timiș, sunt interesați de Gorj”, a spus Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj. Și prefectul Florescu este încrezător după discuțiile de la Timișoara. „Am insistat pe posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru ale firmelor din Timiș în Gorj. Am stabilit contacte cu acești afaceriști și avem speranța că în viitorul apropiat vom avea discuții concrete cu dumnealor ca să își deschidă aici afaceri. Bazându-mă pe relațiile pe care le-am stabilit, cred că vom putea discuta despre rezultate curând. Se va organiza un fel de bursă a locurilor de muncă aici, la Târgu-Jiu, ca să vedem disponibilitatea gorjenilor fără loc de muncă de a lucra în Timiș. Dacă nu, ne vom reorienta și vom căuta alte soluții”, a spus și Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj.

Rata șomajului în Timiș, aproape inexistentă!

Companiile din judeţul Timiş sunt încântate de ideea de a angaja persoane din Gorj sau din Hunedoara, mai ales că reuşesc să găsească cu greu personal. Rata şomajului în judeţul Timiş este de doar 1%, scrie Mediafax. Flaviu Pop, reprezentantul unei asociaţii din care fac parte peste 55 de multinaţionale din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin, spune că aceste companii ar avea nevoie de aproximativ 2.000 de noi angajaţi. „Firmele oferă o serie de facilităţi, pe lângă primele de relocare oferite de stat. Unele firme sunt pregătite să suporte chiriile angajaţilor, să le ofere locuinţe, să le asigure transportul până la locul de muncă. Firmele de abia aşteaptă să vină oamenii, unele se orientează spre soluţii externe, noi am vrea să lucrăm cu românii noştri”, a spus Flaviu Pop pentru Mediafax. De asemenea, o altă companie din domeniul de retail alimentar este dispusă să le ofere angajaţilor din alte judeţe care vin în Timiş sau în Hunedoara o sumă lunară de relocare de 600 lei, timp de doi ani, pe lângă salariu şi primele oferite de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here