spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateSpitale, secerate de Ministrul Sănătăţii

    Spitale, secerate de Ministrul Sănătăţii

    Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, luni seară, la TVR, că în această săptămână va fi începută procedura de clasificare a spitalelor. El a susţinut că, în prezent, niciun spital din România nu are toate specialităţile cerute, (18) pentru a se încadra în clasa întâi. „Noi, săptămâna aceasta, o să dăm drumul la o procedură de clasificare a spitalelor şi pe modelarea pe care am efectuat-o pe structurile spitalelor mari, acolo ne-am uitat, care totuşi sunt floarea medicinei, adică totuşi eu cred că sunt şi spitale de bună anvergură în România, am constatat următorul lucru: la clasa unde (…) trebuie să fie topul spitalelor cu toate specialităţile respective, astăzi, practic, în România, nu se încadrează niciun spital”, a afirmat Attila Cseke.

    El a explicat că „toate centrele regionale, centrele universitare mari, Timişoara, Cluj, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova, Bucureşti şi Constanţa, ar trebui să aibă cel puţin un spital, în Bucureşti probabil două-trei, de clasa unu”. „Înainte de comasarea de la Iaşi, care s-a întâmplat acum două luni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi, care este cel mai mare spital şi centru regional pe întreaga Moldovă, unde vin pacienţi din întreaga Moldovă, din 18 specialităţi care sunt necesare pentru a te încadra în clasa unu avea lipsă zece. (…) Situaţia nu este cu mai mult bună şi în celelalte centre regionale. Iaşiul e cazul cel mai evident. Acum s-a mai ameliorat puţin. Situaţia este valabilă şi pentru Bucureşti”, a explicat Ministrul Sănătăţii. Attila Cseke a arătat că din acest punct de vedere îşi doreşte reguli, principii care să fie respectate. „Eu asta îmi doresc: nişte reguli şi principii pe care să le respectăm, bune rele, dar să avem o gândire, o strategie”, a spus Ministrul Sănătăţii.

    Spitale desfiinţate

    În luna martie, Guvernul a adoptat Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor pe perioada 2011-2013, potrivit căreia finanţarea se va face în funcţie de numărul specialităţilor medicale pe care le oferă. Spitalele vor fi clasificate în cinci grupe, clasa I fiind cea mai avansată, cu 18 specialităţi medicale oferite. Clasa a II-a se referă la spitalul cu competenţă înaltă, care deserveşte judeţul său şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate. Clasa a III-a se referă la spitalul de competenţă medie care deserveşte raza judeţului şi, prin excepţie, judeţele limitrofe. În clasa a IV-a se încadrează spitalele de competenţă de bază, care deservesc unitatea administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. În clasa a V-a intră unităţile de competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: