spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateTârgujianul Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru...

    Târgujianul Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

    Târgujianul Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii București, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, faptă ce ar fi fost săvâşită în perioada în care era secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
    „În baza art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin.(1) din Codul penal, cu aplicarea art.5 din Codul penal, prin înlăturarea dispozi?iilor art.309 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (…), la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (..) În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) din Codul penal, suspendă executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani stabilit în condiţiile prevăzute de art.92 alin. (1) din Codul penal”, se arată în sentința instanţei de judecată.
    Judecătorii au decis menţinerea sechestrului până la concurenţa sumei de 267.577 euro asupra mai multor bunuri şi Costoiu trebuie să plătească 145.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
    Sentința nu este definitivă și poate fi contestată.

    Acuzaţiile DNA

    Mihnea Costoiu a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în perioada în care instituţia era condusă de Ecaterina Andronescu. Fapta de abuz în serviciu pentru care a fost găsit vinovat în primă instanţă se referă la un document semnat în perioada în care era secretar de stat privind administrarea bazei sportive Cutezătorii de către Dinu Pescariu.
    „În perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).
    Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).
    Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune”, informa DNA, în 2018, la trimiterea în judecată.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: