spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateCu toate investițiile anunțate, bolnavii fug de Spitalul Județean

    Cu toate investițiile anunțate, bolnavii fug de Spitalul Județean

    Conducerea Spitalului Județean de Urgențe din Târgu-Jiu anunţă investiţii majore în aparatura medicală, dar medicii recunosc că gorjenii aleg să se trateze în alte clinici din ţară sau străinătate. Curios este faptul că, deși unitatea a primit aparatură de ultimă generație și s-au făcut zeci de angajări, spitalul încă nu a primit acreditarea de funcționare.

    tataru

    Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu au prezentat, la începutul săptămânii, lista cu noile achiziţii în ceea ce priveşte aparatura medicală adusă deja la Gorj sau care urmează să fie achiziţionată. Medicul Gheorghe Neaţă, fost manager al Spitalului Judeţean, a anunţat că în ultimii doi ani s-au făcut cele mai multe investiţii în dotările medicale, câteva zeci de aparate de ultimă generaţie ajungând în aproape toate secţiile spitalului. „Prin numărul mare de aparatură adusă pentru toate secţiile, aproape, cred că nu este nicio secţie care chiar dacă nu a primit, o să primească, pentru că mai sunt câteva care vor veni până la sfârşitul acestui an şi calitatea acestei aparaturi, este de ultimă generaţie şi chiar şi doctorii, care sunt de obicei mai cârcotaşi, nu au mai putut să spună nimic de ce s-a adus. Lista este mare, am făcut un calcul, de 57 de repere care s-au adus”, a precizat medicul Gheorghe Neaţă. Rămâne de văzut cum se vor descurca medicii cu aparatura de ultima generaţie având în vedere faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu duce lipsă de specialişti, în urmă cu un an, Direcţia de Sănătate Publică Gorj descoperind chiar în spital aparatură sigilată şi nefolosită de medici. Florin Mergea, fost manager şi el la Spitalul Judeţean, deşi s-a declarat bucuros de achiziţii, a recunoscut că, până acum, medicii s-au descurcat şi fără ea şi tot au făcut performanţă. Mergea a mai spus că Secţia Chirurgie s-a confruntat din totdeauna cu lipsuri tehnice, însă, speră ca de acum înainte să se intre într-o stare de normalitate. „În Spitalul Judeţean se lucrează de ani buni foarte bine, în condiţii şi mai bune şi mai puţin bune, ceea ce s-a spus acum despre aparatură este un lucru extraordinar, dar noi am lucrat bine şi fără această aparatură. Chiar cum spunea la un moment dat, la ultima şedinţă cu domnul preşedinte, purtătorul de cuvânt, noi intrăm într-o stare de normalitate cu toată această aparatură şi cu tot ce va veni. Deci, activitatea noastră, să zicem, a avut puţin de suferit pe plan tehnic, dar în Chirurgie, ceea ce s-a făcut, nu este o premieră, de 50 de ani se operează în Gorj foarte bine, de pe vremea doctorului Adameşteanu, Găvănescu, Florin Brădişteanu, doctorul Constantinescu, să-i spunem pe cei care s-au dus sau nu mai sunt în activitate”, a declarat Florin Mergea.

    Nu au încredere

    Cu toate aceste investiţii anunţate de conducerea Spitalului Judeţean, gorjenii aleg să se trateze în alte spitale din ţară sau chiar din străinătate. Slaba încredere a gorjenilor în medicii de la Spitalul din Târgu Jiu a fost recunoscută şi de chirurgul Claudiu Soare, care a făcut parte din echipa de chirurgi care în urmă cu ceva timp a efectuat o intervenţie chirurgicală unui pacient care suferea de cancer la pancreas. Medicul Soare susţine că intervenţia a fost una foarte complicată, operaţia durând aproape şapte ore şi a fost una reuşită. Soare susţine că, deşi la Spitalul din Târgu Jiu se fac astfel de operaţii de mai bine de trei ani, gorjenii nu cunosc aceste aspecte. „O cunoştinţă personală, având o problemă de sănătate, a aflat întâmplător că la Târgu-Jiu se operează laparoscopic şi asta pentru mine a fost trist. Se lucrează de 3 ani în secţia de Chirurgie II, în secţia I se lucrează de foarte mulţi ani şi atunci, văzând că după 3 ani, aproape 4 ani în care s-au făcut sute de operaţii laparoscopice lumea nu cunoaşte aceste aspecte şi pentru mine a fost frustrant la momentul respectiv”, a declarat medicul Claudiu Soare.

    Fără acreditare

    Conducerea Spitalului din Târgu Jiu face acum demersuri pentru acreditarea unităţii medicale, aceasta mai având de parcurs câţiva paşi pentru a se afla pe lista spitalelor din ţară care deţin acest aviz de funcţionare. Managerul Tiberiu Tătaru le cere medicilor şi asistenţilor o implicare mai mare în actul medical, acesta recunoscând că spitalul este deficitar în special la capitole care nu ar trebui să dea atât de mari bătăi de cap, cum ar fi lipsa spaţiilor pentru aparţinători sau pentru depozitarea lenjeriilor sau a alimentelor. „Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a avut două obiective: resursa umană şi aparatura medicală, care iată că s-au îndeplinit. Mai este un obiectiv, care cred eu că e de fapt e cel mai important, la care trebuie să participe toţi medicii din spital, toţi asistenţii medicali, infirmierii şi celelalte categorii de personal, acesta fiind acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă. În ceea ce înseamnă acreditarea spitalului, am făcut o grămadă de paşi. Din păcate, n-am reuşit să-i străbatem pe toţi pentru că cele trei clădiri al Spitalului Judeţean sunt foarte vechi, au fost construite la nişte standarde care nu corespund cu standardele actuale şi atunci trebuie nişte investiţii majore pentru a asigura circuitele funcţionale ale pacientului, ale lenjeriei murdare, ale alimentelor, ale aparţinătorului, ale personalului ş.a.m.d”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: