13.4 C
Târgu Jiu
joi, mai 28, 2020
Acasă Actualitate Trufele sau diamantele pământului, o afacere de zeci de mii de euro

Trufele sau diamantele pământului, o afacere de zeci de mii de euro

Cu un conținut bogat în proteine, săruri minerale, azot, acizi organici, trufele, numite și „diamantele pământului” sau „perlele bucătăriei”, au o aromă fructată și un gust dulceag și rafinat. Românii au simțit potențialul afacerii și au început să cultive aluni în rădăcinile cărora se ascund trufe.

Trufele, unele din cele mai rare și mai cerute din speciile de ciuperci, se dezvoltă sub pământ în simbioză numai cu rădăcinile anumitor copaci sau arbuști, necesitând și condiții specifice.

Aceste ciuperci minunate sunt folosite la orice mâncare, îmbogățind meniurile cu aromele lor fine și de neuitat. Trufele trebuie preparate astfel încât să nu-și piardă din savoare prin tratamentele termice: fie în salate, fie rase deasupra pastelor cu unt, în foie-gras și alte mirodenii.

Cele mai importante trei motive pentru a începe o afacere profesionistă cu trufe sunt:

– cererea de trufe pe plan mondial e în creștere;

– exploatarea terenului pe care s-au cultivat trufe se poate întinde pe durate de timp foarte mari (decenii);

– întreținerea presupune doar două activități esențiale, deloc costisitoare: irigarea pe timp de seceta și curățarea buruienilor, fără a fi nevoie de mijloace mecanizate.

Trufele apar dupa 4-5 ani de la plantare. Profitul de pe un hectar poate depăşi 15.000 euro. Pentru un teren de 1.000 de mp, înființarea unei astfel de culturi costă aproximativ 3.000 euro. Cea mai valoroasa varietate de trufe este cea albă. Un kilogram de trufe poate ajunge și la 2.500 de euro, în funcție de calitatea și de dimensiunile acestora.

Cel mai simplu mod de a demara o asemenea cultură, constă în sădirea, după săparea pământului, a unor răsaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, dupa care tuberculii ar trebui să crească spontan. Mai există și posibilitatea de a folosi plante, fiice ale unor “mame” care au produs deja trufe sau se pot sădi plante aflate deja în simbioză cu trufă, adică plante care au sporul inoculat în rădăcini, circa 4 ani, iar din fiecare plantă se pot extrage până la 200 grame de trufă neagră pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Stimulent de risc social pentru angajații DGASPC Gorj

Angajații Direcției Generale de Asistență și Protecție a Copilului Gorj vor beneficia de stimulent de risc social. Este vorba despre cei peste 550 de...

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Gore Popescu: „Este posibil ca şi alţi jucători în afara celor cinci să plece de la noi”

Restructurări masive la Energia. Antrenorul Vasile Stângă a părăsit banca târgujienilor, iar la câteva zile după un contingent de cinci jucători au fost trecuţi...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini