spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăActualitateTrufele sau diamantele pământului, o afacere de zeci de mii de euro

    Trufele sau diamantele pământului, o afacere de zeci de mii de euro

    Cu un conținut bogat în proteine, săruri minerale, azot, acizi organici, trufele, numite și „diamantele pământului” sau „perlele bucătăriei”, au o aromă fructată și un gust dulceag și rafinat. Românii au simțit potențialul afacerii și au început să cultive aluni în rădăcinile cărora se ascund trufe.

    Trufele, unele din cele mai rare și mai cerute din speciile de ciuperci, se dezvoltă sub pământ în simbioză numai cu rădăcinile anumitor copaci sau arbuști, necesitând și condiții specifice.

    Aceste ciuperci minunate sunt folosite la orice mâncare, îmbogățind meniurile cu aromele lor fine și de neuitat. Trufele trebuie preparate astfel încât să nu-și piardă din savoare prin tratamentele termice: fie în salate, fie rase deasupra pastelor cu unt, în foie-gras și alte mirodenii.

    Cele mai importante trei motive pentru a începe o afacere profesionistă cu trufe sunt:

    – cererea de trufe pe plan mondial e în creștere;

    – exploatarea terenului pe care s-au cultivat trufe se poate întinde pe durate de timp foarte mari (decenii);

    – întreținerea presupune doar două activități esențiale, deloc costisitoare: irigarea pe timp de seceta și curățarea buruienilor, fără a fi nevoie de mijloace mecanizate.

    Trufele apar dupa 4-5 ani de la plantare. Profitul de pe un hectar poate depăşi 15.000 euro. Pentru un teren de 1.000 de mp, înființarea unei astfel de culturi costă aproximativ 3.000 euro. Cea mai valoroasa varietate de trufe este cea albă. Un kilogram de trufe poate ajunge și la 2.500 de euro, în funcție de calitatea și de dimensiunile acestora.

    Cel mai simplu mod de a demara o asemenea cultură, constă în sădirea, după săparea pământului, a unor răsaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, dupa care tuberculii ar trebui să crească spontan. Mai există și posibilitatea de a folosi plante, fiice ale unor “mame” care au produs deja trufe sau se pot sădi plante aflate deja în simbioză cu trufă, adică plante care au sporul inoculat în rădăcini, circa 4 ani, iar din fiecare plantă se pot extrage până la 200 grame de trufă neagră pe an.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: