Tunelul de sub biserică

0
185

Greu de crezut, dar totuşi adevărat. Biserica Sfântul Ilie din comuna Bengeşti Ciocadia ascunde o poveste ce vine din urmă cu 300 de ani. Pe vremea respectivă, un mare boier a gândit să-şi construiască pe sub casă până in interiorul bisericii, un tunel. Zis şi făcut. Tunelul cu pricina nu era singurul care ieşea din casa boierului, ci mai exista un altul prin care era vărsat mustul din dealul alăturat şi ajungea direct în butoaiele ascunse în beciul casei.

Biserica Sfântul Ilie, din satul Bălceşti, declarată monument istoric, ascunde o poveste interesantă. În urmă cu 300 de ani, pe vremea în care a fost construită, sub biserică a fost proiectat şi realizat un tunel, care făcea legătura cu casa boierului Ilie Ştirbei. O lespede masivă din piatră ce te duce cu gândul că acoperă un mormânt chiar în interiorul bisericii, este de fapt capacul tunelului prin care, pe vremurile de mult apuse, se furişau haiducii spre casa boierească, atunci când erau hăituiţi de duşmani. Tunelul duce chiar sub dărâmăturile casei boiereşti, iar de acolo urcă până în dealul unde erau zdropşiţi strugurii, iar mustul era coborât prin tunel până în butoaiele boierului din beciul casei. Această legendă este ştiută de preotul pensionar, Nicolae Diaconescu, în vârstă de 88 de ani, care a slujit la biserica fortăreaţă multă vreme. „Boierii au făcut un tunel în incinta bisericii peste care se află o piatră funerară, care pare a fi de altfel un mormânt. Însă se pare că sub piatră este un tunel prin care se spune că haiducii se retrăgeau în casa boierească aflată la circa 200 de metrii de biserică. Tot din beciul casei mai porneşte un tunel care urcă până sus în deal cam o distanţă de un kilometru. Pe tunelul respectiv era vărsat vinul din strugurii zdropşiţi sus în deal, iar vinul ajungea direct în butoaiele aflate în beciul casei“, ne-a povestit preotul acum la pensie, Nicolae Diaconescu.

Taina lespezii, bine păstrată

Povestea tunelului de sub biserică este păstrată vie şi astăzi în amintirea preoţilor care au slujit pe rând în lăcaşul sfânt, declarat monument istoric. Aşa se face că şi preotul care slujeşte acum la biserică cunoaşte legenda lăcaşului sfânt ce a fost, în urmă cu 300 de ani, fortăreaţă. „În urmă cu mulţi ani, piatra din biserică a fost dată la o parte şi s-a constatat că sub ea se află un tunel care duce până la ruinele casei boiereşti, situată la vreo 200 de metrii de biserică. Se pare că în turla bisericii stăteau haiducii, iar când erau urmăriţi, aceştia se ascundea în tunel“, a amintit preotul paroh, Dumitru Niţă. Preoţii spun că cei care au săpat mormintele în curtea bisericii au descoperit tunelul care a scos la iveală povestea ce datează din urmă cu 300 de ani. Primarul comunei Bengeşti Ciocadia cunoaşte şi el istoria bisericii cu tunel şi se mândreşte că la el în comună se află un aşa monument istoric. „Ştiu de la bunicii mei că acolo, sub lespedea de piatră, se află un tunel în care se ascundeau haiducii. Mai ştiu că din beciul boieresc mai pleca un tunel către deal prin care curgea vinul făcut sus. Boierii aveau foarte multă vie şi, din această cauză, au gândit să facă un tunel prin care să lase vinul să curgă direct în butoaie“, a povestit primarul, Victor Giogia. Din casa boierească au mai rămas doar ruine, însă se văd şi astăzi urmele tunelului prin care vinul curgea în butoaiele ascunse în beciul casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here