14.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 20, 2021
AcasăActualitateZiua Naţională, marcată la Târgu-Jiu

Ziua Naţională, marcată la Târgu-Jiu

Sute de gorjeni au venit pe 1 Decembrie în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu pentru a asista la marcarea celor 96 de ani de la Marea Unire. Autorităţile locale şi judeţene au ţinut alocuţiuni, a avut loc o slujbă religioasă, depuneri de coroane, dar şi o paradă militară. La eveniment a fost prezent chiar şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Evenimentul evocator pentru împlinirea celor 96 de ani de la Mare Unire a debutat cu slujba religioasă, la eveniment fiind prezent şi Înaltpreasfinţitul Irineu, mitropolitul Olteniei. După alocuţiunea susţinută de mitropolitul Olteniei, autorităţile au luat cuvântul, evocând istoria neamului nostru în această zi de importanţă naţională. „Să ne amintim că în fiecare moment crucial pentru ţară, gorjenii au fost prezenţi şi au plătit tributul de sânge cu mult curaj pentru a apăra valorile în care cred. Românii nu sunt cuceritori, dar prin istoria lor milenară, au arătat că îşi doresc linişte, înţelegere, respect şi demnitate”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit cât de grea a fost soarta eroilor căzuţi la datorie în timpul războiului. „Unitatea este cel mai de preţ dar al poporului român. Vreme de secole soarta noastră, a românilor, a fost rareori senină, istoria fiindu-ne încărcată de lupte pentru supravieţuire şi de rezistenţă în faţa celor care au încercat să ne dezbine. Suntem un popor mândru, dar greu încercat, nimic nu ne-a fost dăruit fără jertfă, fără trduă şi chin”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. În urma alocuţiunilor, instituţiile din judeţul Gorj au depus coroane la mausoleul eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu. Marcarea Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu un moment coregrafic evocator oferit de formaţia Litua Band a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu. Ziua de 1 Decembrie 1918 este una extrem de importantă în istoria neamului, atunci înfăptuindu-se Marea Unire, adică unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -