spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomic100 de mineri, redistribuiţi în Rovinari

    100 de mineri, redistribuiţi în Rovinari

    Situaţia minerilor de la Cariera Seciuri continuă să fie una tensionată, în condiţiile în care cei peste 200 de mineri vor fi, până la finele lunii, în şomaj tehnic. Conform unor surse, o parte din salariaţii unităţii miniere vor fi redistribuiţi spre Bazinul Minier Rovinari, iar restul vor lucra la culoarul de exploatare spre Cariera Alunu.

    Cariera Seciuri este singura unitate minieră ce se închide în acest, urmare a epuizării stocurilor de cărbune. Până la finele lunii noiembrie, cei peste 200 de mineri sunt în şomaj tehnic, plătiţi cu 75 % din salariu. Conform unor surse, începând cu luna decembrie, administraţia va împărţi salariaţii. Astfel, 100 de mineri vor fi redistribuiţi spre Bazinul Minier Rovinari, în special la Unitatea Minieră de Mentenanţă. Cât priveşte restul salariaţilor, respectiv cei 120 de mineri vor rămâne pentru a presta servicii în cadrul lucrărilor de haldare şi de realizare a culoarului de excavare, de la Cariera Seciuri spre Cariera Alunu.

    Nu au încheiat convenţii

    Până în prezent, conform informaţiilor obţinute, reprezentanţii administraţiei au reuşit să încheie convenţii cu peste 30 de proprietari, alţi nouă deţinători de terenuri refuzând să-i înstrăineze terenurile la CE Oltenia. În urma discuţiilor purtate între autorităţile publice locale şi administraţia societăţii, primarul Liviu Cotojman s-a angajat să poarte discuţii cu cei nouă cetăţeni, ce nu vor să cedeze terenurile companiei. Cotojman a declarat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Divizia Minieră vrea să cumpere doar o parte din suprafeţele deţinute de cetăţenii în cauză şi nu întregul teren. „Am făcut tot posibilul ca unitatea minieră să aibă activitate pe raza localităţii. Am purtat discuţii cu cei de la Berbeşti şi de la Complexul Energetic Oltenia pentru a găsi soluţii pentru ca cele două excavatoare să pornească spre perimetrul Olteţu, încât activitatea minieră să continue. Voi discuta cu cei nouă proprietari pentru a pune la dispoziţia companiei terenurile iar societatea să acorde despăgubiri. Există şi o problemă aici, pentru că cei de la complex vor terenuri cu o anumită lăţime de 80 metri, ceea ce înseamnă că ar dori doar o parte din terenurile deţinute”, a precizat Liviu Cotojman. Despre Cariera Olteţu, acolo unde se va dezvolta activitatea de exploatare, se ştie că deţine rezerve de cărbune pentru următorii 15 ani, de peste 15 milioane tone lignit, puterea kilocalorică fiind de aproximativ 1.800 Kilocalorii/Kg. Prin mutarea celor două excavatoare mici la Olteţu şi prin funcţionarea celor patru excavatoare mari de acolo, cărbunele rezultat va lua drumul către uzina de termoficare de la Govora. În prezent, la cariera Berbeşti lucrează 450 de mineri, acestora urmând să li se alăture aproximativ 120 de mineri de la Seciuri.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: