spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomic2011, an cu profit pentru SNLO

    2011, an cu profit pentru SNLO

    Sfârşitul anului 2011 găseşte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia într-o situaţie stabilă din punct de vedere economico-financiar. Creşterea producţiei de cărbune din a doua jumătate a anului, corelată cu cererea de energie determinată de seceta prelungită, a dus la o consolidare a situaţiei economico-financiare şi la înregistrarea unui profit brut de circa 70 milioane lei.

    „Începutul anului 2011 găsea SNLO într-o situaţie nefavorabilă, cu datorii de peste 287 milioane lei la bugetul de stat, creanţe de 340 milioane lei, dar şi cu o perspectivă nu foarte optimistă din punct de vedere al nivelului livrărilor care se situau undeva la 14,5 milioane tone cărbune”, a precizat directorul asistent manager Mircea Mezinca. Situaţia nu tocmai bună pentru compania de stat a făcut ca partenerii de dialog social să se aşeze la masa negocierilor şi să facă o reanalizare a Programului de Restructurare şi Eficientizare 2009-2012. Măsurile luate, de comun acord, au constat în concentrarea producţiei de cărbune în perimetre eficiente concomitent cu efectuarea de programe de întrerupere a activităţii la subunităţile mai puţin eficiente, disponibilizarea a 309 salariaţi în luna aprilie, eşalonarea la plată a obligaţiilor bugetare şi întărirea disciplinei financiare cu beneficiarii rău platnici. „Toate aceste măsuri luate au dus la un echilibru financiar astfel încât la sfârşitul semestrului I societatea nu mai înregistra pierderi financiare. A urmat o creştere a producţiei de cărbune, societatea s-a consolidat iar acum la finele anului înregistrăm un profit de circa 70 milioane lei”, a mai precizat Mircea Mezinca.

    Planuri pentru 2012

    Prin încasarea datoriilor restante de la uzinele de termoficare, inclusiv de la CET Braşov, conducerea SNLO a reuşit să achite obligaţiile restante şi pe cele curente în totalitate, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ 650 milioane lei. Sfârşitul anului 2011 aduce şi un nou contract colectiv de muncă care este deja încheiat. „Partenerii sociali au dat dovadă de responsabilitate şi echilibru şi avem un contract colectiv de muncă pentru anul 2012. Cu toate că iniţial au cerut creşteri salariale, partenerii au înţeles că acest lucru se poate face numai pe baza eficienţei, a creşterii productivităţii muncii şi numai dacă pe parcursul anului 2012 există sustenabilitate, atunci salariile vor putea creşte”, a mai completat directorul asistent manager din cadrul SNLO. Cât priveşte restructurarea de personal prevăzută a se realiza până în martie 2012, Mezinca a declarat că este prevăzută în Programul de Restructurare-Eficientizare pe 2009-2012, dar şi în acordul cu FMI. „Acest lucru s-a făcut acum în decembrie, pentru a degreva anul 2012 de cheltuieli suplimentare”, a spus Mezinca. Pentru 2012, conducerea SNLO îşi doreşte ca rezultatele economico-financiare şi activitatea de producţie să fie la fel de bună ca şi în acest an.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: