spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomic2015, cu disponibilizări în CE Oltenia

    2015, cu disponibilizări în CE Oltenia

    La sfârşit de an, cei aproximativ 2000 de mineri de la UMC Berbeşti au primit o veste cât se poate de proastă. Astfel, din materialul publicat în Vocea Vâlcii reiese faptul că există buget de finanţare pentru EMC Berbeşti, de la Complexul Energetic Oltenia, doar pentru luna ianuarie a anului viitor.

    Anul 2015 se anunţă încă de pe acum a fi incert pentru minerii de la Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu! Conform informaţiilor apărute în cotidianul Vocea Vâlcii, Complexul Energetic Oltenia SA a înaintat către Consiliul Judeţean Vâlcea o adresă urgentă prin care se anunţă că în buget mai există finanţare pentru EM Berbeşti- Alunu, doar pentru luna ianuarie a anului viitor, motiv pentru care s-a trimis către Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii un plan de concediere colectivă. În aceste condiţii, singura salvare a minerilor ar fi ca EM Berbeşti-Alunu să treacă în administrarea CET Govora SA, ceea ce se ştia deja. Şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a confirmat în mass media locală programul de restructurare, acesta precizând se fac demersuri în vederea aprobării unui act normativ încât personalul în cauză să primească plăţi compensatorii.

    Soluţii de protecţie socială

    Liderii de sindicat din cadrul FNME au luat poziţie vineri, vicepreşedintele Dumitru Pârvulescu declarând că, la discuţii, se va solicita administraţiei CE Oltenia să se găsească alte căi de protecţie socială a salariaţilor în cauză. Primind o astfel de informare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, a declarat că minerii trebuie ajutaţi să îşi păstreze locurile de muncă. Demersurile de desprindere a EM Berbeşti şi formare a Complexului Energetic Vâlcea au început de aproape doi ani, dar nu au fost finalizate nici până acum. Situaţia creată va afecta şi activitatea unităţilor prestatoare de servicii. Spre exemplu, Minprest are aproximativ 250 de salariaţi, ce lucrează în cadrul UMC Berbeşti. Vineri, şefii CE Oltenia s-au întâlnit în cadrul şedinţei de Directorat, acest subiect fiind dezbătut de administraţie. Complexul Oltenia are de recuperat sute de miliarde de la CET Govora pentru cărbunele livrat, prin proiectul de transfer al carierei la uzina de termoficare, compania energetică ieşind în pierdere. Într-o situaţie incertă se vor afla şi cei aproximativ 800 de mineri de la Cariera Husnicioara, Complexul Oltenia urmărind încă din vara acestui an, iniţierea unui proiect de externalizare a unităţii miniere.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: