Acasa / Economic / Bani de la Guvern pentru CEO. Fondurile vor fi folosite pentru exproprieri și modernizări

Bani de la Guvern pentru CEO. Fondurile vor fi folosite pentru exproprieri și modernizări

CE OlteniaMinistrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că fondurile necesare exproprierilor în perimetrul carierelor miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi repartizate în acest an. Este vorba de o sumă de 3,2 milioane de euro: „Tot în acest interval scurt de timp am găsit soluția bugetară pentru extinderea fronturilor de lucru la Complexul Energetic Oltenia la carierele Jilț Sud și Roșia. Știți prea bine că fronturile active de la CEO nu pot asigura necesarul de lignit pentru funcționarea la capacitate maximă a centralelor. De altfel, Complexul Energetic Oltenia a făcut o solicitare punctuală pe cele două cariere încă din 2015. Din păcate, sumele nu au fost puse la dispoziție de Guvernul anterior, astfel că s-a întârziat mult acest proces. Am bugetat banii pentru anul acesta, ceea ce înseamnă că 3,2 milioane de euro vor ajunge în curând la CE Oltenia.

Dublarea capacității

Potrivit ministrului Energiei, capacitatea de producție a Complexului se va dubla în urma exproprierilor. De asemenea, CEO va mai beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor de la Rovinari și Ișalnița: „Sumele sunt extrem de importante pentru că, imediat după operaționalizarea fronturilor, CEO își va dubla, practic, capacitatea de producție de lignit, cele două cariere având un potențial de circa 4 milioane de tone pe an. Tot pentru CE Oltenia avem pregătite pentru al doilea trimestru al anului și sumele programate prin Planul Național de Investiții pentru decontarea lucrărilor de modernizare realizate la Rovinari și Ișalnița: pentru prima lucrare valoarea finanțării nerambursabile este de 61,3 milioane de lei, iar pentru a doua de 33,5 milioane de lei. Aceste cereri de rambursare se află în curs de analizare și verificare în vederea acordării finanțării nerambursabile din contul PNI“, a spus Toma Patcu.

Guvernul nu renunță la investiția chineză de la Rovinari

Ministrul Energiei spune că nu s-a renunțat la investiția chineză de la Rovinari: „Și pentru că vorbeam mai devreme despre importanța capitalului străin investit în România, și la CEO este un astfel de proiect în lucru, în parteneriat cu compania chineză China Huadian Corporation. Și aici negocierile au pierdut din ritm deși proiectul este atât de necesar pentru România. Vrem să accelerăm discuțiile legate de această investiție într-o termocentrală de 500 MW, care va folosi cărbunele indigen, o resursă pe care România o are în cantități suficiente. I-am invitat la București pe partenerii chinezi pentru a avea o discuție tehnică la sediul Ministerului Energiei. Partea chineză a acceptat invitația, astfel că urmează să stabilim împreună data concretă a întâlnirii“.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*