spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicBanii cheltuiţi de CE Oltenia

    Banii cheltuiţi de CE Oltenia

    Complexul Energetic Oltenia a plătit, anul acesta, peste 160 de milioane de lei pentru achiziţia certificatelor de CO2, aferente anului 2013. Declaraţia făcută de şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, după ce politicienii au comentat pe marginea pierderilor pe care le-ar fi înregistrat CEO în primele 6 luni din acest an.

    În urma materialelor apărute în mass-media locala cu privire la situaţia financiară a Complexului Energetic Oltenia, şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu a dat o explicaţie în acest sens, cu sumele de bani cheltuite. „Diferenţa la vânzare pe PCB, între 2012-2013 , a fost de 42 de lei /MWh, iar la o producţie de 12 TW /oră a rezultat o lipsă de bani de 504 milioane lei Ron. Acum e o treabă simplă! Datorită situaţiei privind căderea preţului la vânzarea de energie în 2013 faţă de 2012, CE Oltenia nu a mai putut să achiziţioneze certificate de CO2 , aferente anului 2013. În aceste condiţii, în 2014, când a trebuit să ne conformăm cu certificatele de dioxid de carbon, a trebuit să plătim peste 160 milioane lei. Aceştia-s banii!”, a explicat şeful Diviziei Energetice. De altfel, reclamă şi faptul că nimeni din cei ce au făcut declaraţii la adresa companiei de stat, nu s-a gândit la caracteristicile anului 2014, la energia termo sau la creşterea valorii certificatelor de dioxid de carbon.

    Vin banii!

    Prudent, Aurel Medinţu nu anticipează dacă CE Oltenia va încheia 2014 pe profit, şi asta ca urmare a faptului că piaţa este în mişcare permanentă, dar care poate aduce venituri în compania de stat. „Mai avem lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Vom vedea ce se întâmplă pentru că piaţa de energie este într-o continuă mişcare. Eu vreau să spun că pe aceste 20 de zile, pe care s-a închis piaţa de energie, veniturile fără serviciile de sistem s-au ridicat la 160 milioane lei vechi. Dacă se adaugă şi serviciile de sistem, în luna octombrie veniturile sunt spectaculoase”, a declarat Medinţu. În ceea ce priveşte următoarea perioadă, şeful Diviziei Energetice dă de înţeles faptul că situaţia pentru compania energetică s-ar îmbunătaţi vizibil, urmare a faptului că energia termo începe să câştige teren. „În lunile anterioare, când am fost puternic afectaţi de energia hidro, care mergea în bandă cu 3000MW, putere medie orară, încasarile erau de 161 milioane lei. În octombrie, de când a scăzut energia hidro, cea eoliană, solară, noi funcţionăm cu o putere medie orară, livrând 2000MWh”, a mai explicat şeful Diviziei Energetice. Sfârşitul de an se anunţă greu pentru administraţia CE Oltenia, în condiţiile în care luna noiembrie este cea în care şefii companiei împreună cu sindicatele din Federaţia Univers şi cu cele semnatare la contractul colectiv vor trece la negocieri pentru prima de sfârşit de an.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: