spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicCât va mai funcționa termocentrala Rovinari

    Cât va mai funcționa termocentrala Rovinari

    Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), a declarat, la Impact Tv, că termocentrala Rovinari va putea funcționa până în anul 2040: „La Rovinari vor rămâne în funcțiune trei grupuri pe cărbune. Termocentrala Rovinari va funcționa, estimăm noi, până în anul 20140, pentru că până atunci vor fi și rezervele de cărbune. Suntem optimiști pentru8 că se fac investiții, d-a dat o lege de expropriere pe utilitate publică pentru cariera Roșia, urmează ca până la sfârșitul anului să se dea lege de expropriere pentru utilitate publică pe perimetrele Pinoasa și Tismana, care asigură cărbune pentru termocentrala Rovinari pe un orizont mai mare de 2040. Nu se face o investiție atât de mare pentru o perioadă atât de scurtă“.

    „Noi nu putem concura cu ei“

    CEO a înregistrat o pierdere de un miliard de lei pe anul trecut. Daniel Burlan spune că o companie nu poate fi viabilă dacă produce energie electrică având la bază un singur combustibil și că nu poate concura cu alți poroducători: „Pierderea de un miliard de lei a CEO provine din costul certificatelor de dioxid de carbon. Nu avem cum să fim pe piață cu înglobarea acestor costuri din prețul energiei pentru că și datorită acestei situații, pandemia de COVID-19, a scăzut consumul de energie electrică la nivel european și în țara noastră. Sunt producători care au un cost mai mic, hidro, eolian și fotovoltaic.

    Noi nu putem concura cu ei. Am încercat să scoatem pachete, dar a doua zi au venit ei cu pachete sub prețul nostru. Cei interesați s-au îndreptat către ei, nu spre noi“.

    Daniel Burlan a precizat că țările din Uniunea Europeană și chiar și în Bulgaria sunt companii ca produc energie electrică în sistem mixt: „În celelalte țări din Uniunea Europeană, sistemul energetic nu este organizat ca la noi, în sensul că avem producători dar monocombustibili: pe cărbune, pe gaz, pe hidro. Nu avem acel  mixt energetic, pe când în Uniunea Europeană, chiar și în Bulgaria, există acele companii care au un mixt energetic, care compensează în interior și dau o anumită stabilitate. Când scade apa în lacuri, produc cu cărbune, care este cel mai sigur combustibil“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: