CEO cumpără certificate de CO2 la aproape 55 de euro

0
174

Complexul Energetic Oltenia a ajuns să cumpere certificate de CO2 la un preț de aproape 55 de euro. Compania a decis să nu mai aștepte finalul de anul și primăvara anului viitor pentru a căuta soluții pentru achiziția certificatelor care îi permit să funcționeze de la un an la altul. Din păcate pentru bugetul companiei energetice, prețul certificatelor de CO2 se menține la un nivel foarte ridicat. Este un preț chiar mai mare decât cel plătit în luna aprilie a acestui an.

Atunci, prețul maxim de achiziție a fost de 47 de euro per certificat. În total, suma plătită pentru taxa de poluare aferentă producției de energie electrică de anul trecut a fost de peste 300 milioane de euro. Din total, din bugetul Complexului Energetic Oltenia a fost alocată suma de 70 de milioane de euro. Diferența a fost asigurată de către Ministerul Finanțelor printr-un ajutor de stat de peste 251 de milioane de euro.

Anul acesta, strategia de achiziție este să fie cumpărate încă din al doilea semestru certificate de CO2 pentru a echilibra costurile și lichiditățile, la începutul anului viitor. În orice situație, Complexului Energetic Oltenia va depinde și pentru producția din acest an de un ajutor guvernamental pentru plata certificatelor de CO2. Se estimează că necesarul pentru taxa de poluare va fi de peste 400 de milioane de euro. Cel puțin așa rezultă din Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here