spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicCEO, mai multe emisii de CO2 în 2022

    CEO, mai multe emisii de CO2 în 2022

    Complexul Energetic Oltenia va produce, anul acesta, mai multe emisii de CO2, raportat la anul trecut. Prin urmare, vor fi mai multe certificate de CO2 de achiziționat. Teoretic, la nivelul costurilor, totul va depinde de evoluția prețului la certificatele de CO2. În momentul de față prețul unui certificat de CO2 este ridicat, respectiv peste 88 de euro.

    Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând, luna trecută, achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Ajutorul de stat a fost și acesta de peste 500 de milioane de euro.

    Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășeste 60%. Obligativitatea achiziționării, în totalitate, a certificatelor de CO2, a apărut dupa anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat, în plus față de obligativitatea achiziționarii acestora.

    Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.

    Anul acesta, compania a luat măsuri pentru o suplimentare a producției de cărbune cu 900.000 de tone, ceea ce ar livra în final o energie totală de 600.000 MW, într-una dintre capacitățile deja existente la Rovinari, Turceni sau Ișalnița. Pentru a susține acest efort, CE Oltenia a angajat, pe durată determinată, 600 de persoane, pe posturi de lăcătuș mecanic, electrician și sudor în activitatea minieră.

    Așadar, creșterea producției de energie cu 600.000 de MW pentru acest an va avea ca efect un număr mai mare de certificate de CO2, calculate la fiecare tonă de noxe.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: