spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicCererea mondială de cărbune va reveni pe creştere în 2021, după declinul...

    Cererea mondială de cărbune va reveni pe creştere în 2021, după declinul din acest an

    Cererea mondială de cărbune ar urma să crească anul viitor cu 2,6%, după o scădere record provocată de pandemia de coronavirus în acest an, pe măsură ce revenirea activităţii economice va conduce la creşterea utilizării cărbunelui pentru electricitate şi producţie industrială, a anunţat vineri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

    Potrivit Agenţiei cu sediul la Paris, cererea de cărbune pentru termoficare şi utilizare în metalurgie ar urma să crească la 7,432 milioane tone în 2021, de la 7,243 milioane tone în acest an. Aceasta după ce în 2020 cererea mondială de cărbune a scăzut cu 5%, cea mai amplă scădere înregistrată după cel de al doilea război mondial, din cauza crizei sanitare, susţine IEA.

    A doua sursă de energie primară la nivel mondial, cărbunele este în scădere de mai mulţi ani. Între 2018 şi 2020 cererea mondială de cărbune a scăzut cu 500 milioane de tone, din cauza pandemiei dar şi a faptului că ţările din întreaga lume încearcă să facă tranziţia la surse mai curat de energie.

    „Înainte de pandemie, ne aşteptam la o mică revenire a cererii de cărbune în 2020, dar între timp am înregistrat cea mai mare scădere a consumului de cărbune după cel de al doilea război mondial”, a declarat directorul IEA pentru pieţele energetice, Keisuke Sadamori.

    Chiar dacă anul viitor până şi SUA şi Europa ar putea înregistra prima lor creştere a consumului de cărbune din ultimul deceniu, la nivel global cererea de cărbune va fi mai mică în 2021 decât în 2019 iar IEA se aşteaptă ca utilizarea cărbunelui să se plafoneze la aproximativ 7,4 miliarde tone până în 2025.

    Potrivit lui Sadamori, este foarte posibil ca energiile regenerabile să devanseze cărbunele până în 2025, devenind cea mai importantă sursă globală de electricitate, în timp ce gazele naturale vor lua locul cărbunelui devenind a doua mare sursă de energie primară după petrol.

    „Însă în condiţiile în care cererea de cărbune este aşteptată să rămână stabilă sau chiar să crească în unele economii importante din Asia, nu există semnale privitoare la o dispariţie rapidă a cărbunelui”, a subliniat Sadamori, adăugând că pieţele asiatice importante sunt responsabile pentru 75% din cererea mondială de cărbune.

    Cărbunele este un important factor pentru emisiile de CO2 iar guvernele din întreaga lume au promis că vor ajunge la neutralitate climatică în următoarele decenii, inclusiv China, care şi-a propus să ajungă la neutralitate climatică înainte de 2060.

    Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: