spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicComplexurile energetice, pregătite să dea lovitura…

    Complexurile energetice, pregătite să dea lovitura…

    Cele două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari sunt pregătite să facă faţă cu producţia de energie necesară, în eventualitatea declarării unei situaţii de urgenţă la nivel naţional, în sistemul energetic. Reprezentanţii termocentralelor susţin că situaţia de urgenţă va fi declarată în momentul în care lacurile de acumulare vor avea doar în procent de 50%, acum acestea având apă în procent de 56%. Ministrul Economiei, Ion Ariton a solicitat conducerii companiei Hidroelectrica să ia măsuri şi să informeze periodic conducerea ministerului cu privire la situaţia creată în urma scăderii debitelor pe râurile interioare, şi în special pe fluviul Dunărea.

    Hidroelectrica a informat Ministerul Economiei că hidrocentrala Porţile de Fier este disponibilă şi furnizează energie electrică în limita debitului afluent. Potrivit Ministerului Economiei, scăderea debitului pe Dunăre în această perioadă a determinat reducerea cantităţilor de energie produse, dar nu a fost afectată capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare funcţionării în condiţii de securitate a Sistemului Energetic Naţional. Conducerea CE Turceni a declarat, prin directorul general Octavian Graure că termocentrala este gata să facă cererii mai mari de energie, cu tot ce înseamnă stoc de cărbune, pompe de răcire şi funcţionare la capacitate maximă. „La începutul fiecărei săptămânii purtăm discuţii pe această temă iar acum dăm 200MW h. Încă nu este declarată la nivel naţional situaţia de urgenţă, însă noi suntem pregătiţi în orice moment să facem faţă unor asemenea situaţii grele. Pe PZU, preţul mediu pe MW este de 217 lei, pe OPCOM este 200 lei iar cu Hidroelectrica preţul este de 220 lei /MW”, a declarat directorul general Octavian Graure. În momentul de faţă, CE Turceni produce 1200MW /h, termocentrala funcţionând la o capacitate de 85%. Scăderea debitului Jiului a făcut ca, în prezent, acesta să fie de 9 metri cubi /s spre deosebire de perioadele favorabile când acesta ajungea la 80metri cubi /s. Graure a mai declarat că recircularea apei prin pompele de răcire înseamnă un consum intern de energie mai mare cu 5%.

    Program de şase zile la CE Rovinari

    Începând de ieri, Complexul Energetic Rovinari funcţionează cu trei grupuri energetice iar în ceea ce priveşte producţia de cărbune pentru a se face faţă situaţiei s-a trecut la programul de lucru de 6 zile, după cum a declarat directorul general Tiberiu Trotea. „Faţă de anul 2010, acum în 2011 la CE Rovinari a crescut producţia de energie cu 20% . 51% reprezintă producţia de energie dată pe bază de cărbune, motiv pentru care în aceste momente vom lua măsuri pentru a fi pregătiţi să funcţionăm în stare de urgenţă”, a mai declarat Trotea. De altfel, creşterea cererii de energie pe bază de cărbune reprezintă în opinia lui Trotea „un lucru deosebit şi de aceea statul român şi companiile de stat producătoare de energie pe bază de lignit vor trebui să aibă o strategie foarte clară în ceea ce priveşte producţia de energie din România. Dacă conjunctural producem 50% din energie pe bază de cărbune înseamnă că nu ne aşteptăm la un preţ redus. Energia pe bază de cărbune presupune costuri mult mai mari decât energia pe hidro”. De altfel, şi sindicatele de la EMC Rovinari consideră că trecerea la programul de şase zile va permite trecerea la decopertări. „Prin programul de şase zile vom putea avea rezerva activă de cărbune , pentru că treptele de lignit s-au subminat şi trebuie să avansăm cu ele, să înlăturăm sterilul. Acum, la termo mergem cu trei grupuri, energia se dă la un preţ mai mare. De cinci ani de zile nu am mai avut un asemenea preţ bun pe MW energie livrat”, a precizat liderul Marin Golea.

    Burlan: „2011 a reglat economic SNLO”

    Chiar şi conducerea SNLO este mulţumită de activitatea bună desfăşurată, rezultatele fiind date şi de perspectivele acestui an. Directorul general Daniel Burlan a precizat: „cum în 2010, 50% din producţia naţională a fost produsă pe hidro, acest an, 2011, a permis reglarea economică a SNLO şi a complexurilor”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: