spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicConstantin Bălăşoiu impune CEO pe piaţa energetică

    Constantin Bălăşoiu impune CEO pe piaţa energetică

    Intrat pe piaţa de energie Complexul Energetic Oltenia a reuşit să înregistreze, în primele trei luni de funcţionare, o cifră de afaceri de 938 milioane lei, cu un profit de 100 milioane lei. Acest lucru se datorează în parte minerilor şi energeticienilor, dar şi echipei de specialişti conduse de directorul general Constantin Bălăşoiu. În prezent, CE Oltenia funcţionează cu toate dările şi taxele achitate la zi, fiind catalogată drept cea mai importantă companie de producere a energiei din România.

    De la o săptămână la alta, Complexul Energetic Oltenia reuşeşte tot mai mult să-şi pună amprenta asupra sistemului energetic naţional. Perioada de secetă prelungită s-a dovedit a fi de bun augur pentru noua companie care, la ora care vorbim, funcţionează pe profit, aceasta având toate dările şi obligaţiile fiscale achitate la zi. Pe tot parcursul anului prin politica managerială adoptată de fostele conduceri ale complexurilor, dar şi de echipa managerială a CE Oltenia, noua entitate a devenit atractivă pe piaţă. Cu o capacitate instalată de 3570 MW, prin cele 12 grupuri energetice, noul Complex Energetic Oltenia a înregistrat în primele trei luni de funcţionare o cifră de afaceri de 938 milioane lei şi un profit brut de 100 milioane lei. Energia electrica produsă este de 4400 GWh iar cea livrată în sistemul energetic naţional este de 3.973 GWh, puterea medie fiind de 1975 MW. Ca arie de acoperire, Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie, acoperă aproximativ 30% din piaţa de energie. În actuala structură, a fost posibilă oferirea pe piaţă a unei cantităţi de aproximativ 300 MW, în plus faţă de posibilitatea de ofertare a celor trei entităţi producătoare de energie, înainte de fuziune. Conform informaţiilor postate pe site-ul companiei de stat, prin serviciile de sistem, au fost asigurate procente de peste 21% din reglajul secundar frecvenţă-putere şi peste 10% din rezerva terţiară rapidă. Cu un rol de moderator asupra creşterii preţurilor, atât pe pieţele centralizate cât şi pe Piaţa Zilei Următoare, Complexul Energetic Oltenia a încheiat un număr de 40 de contracte, 29 de oferte pe PCCB şi 11 oferte pe PCCB-NC.

    Grup energetic nou

    Spre deosebire de restul companiilor de stat aflate în subordinea Ministerului Economiei, actuala conducere a CE Oltenia se află la un pas de semnare a memorandumului public-privat cu reprezentanţii companiei din China, ce au câştigat selecţia de oferte în vederea construirii noului grup energetic de minimum 500 MW la Sucursala Energetică Rovinari. Prin această reuşită, construirea unui nou grup energetic înseamnă realizarea unei investiţii necesare ce nu a mai fost realizată în România din perioada anilor 1970. Mai mult decât atât, din punct de vedere social, noul grup energetic înseamnă o stabilitate mai mare pe piaţa de energie, dar şi înfiinţarea de sute de locuri de muncă. Pentru echipa de specialişti de la CE Oltenia, prioritar a fost încă de la înfiinţarea entităţii, programul de investiţii dar şi adaptarea la normele de mediu impuse de Uniunea Europeană.

    Facilitaţi armonizate

    Colaborarea pe linia sindicate-administraţie a făcut ca din cea de-a treia lună de funcţionare să se ajungă la o primă armonizare a facilităţilor pentru toţi angajaţii din CE Oltenia. Aşa se face că avantajaţi au fost minerii din fosta SNLO, care au obţinut o primă la acelaşi nivel cu cel la care se aflau energeticienii din termocentralele Turceni şi Rovinari. Mai nou şi luna septembrie a venit cu alte veşti bune pentru minerii din fosta SNLO şi energeticienii de la Complexul Energetic Craiova, care au mai obţinut încă o primă pe lista facilităţilor, prima de murături în valoare de 725 lei. În urma negocierilor, directorul general Constantin Bălăşoiu a fost de acord şi a acceptat creşterea salariilor cu 3%, existând premise ca şi anul 2013 să vină cu o nouă indexare salarială, cu atât mai mult cu cât CE Oltenia funcţionează pe profit. Importanţa economică a CE Oltenia reiese şi din faptul că însuşi premierul Victor Ponta a declarat, cu ocazia vizitei efectuate la Târgu-Jiu, că extrem de importantă este asigurarea stabilităţii şi a locurilor de muncă pentru miile de angajaţi din sistem. O altă prioritate a şefului Executivului este şi aceea ca noua companie de stat să fie condusă de manageri profesionişti, Constantin Bălăşoiu fiind considerat un specialist în domeniul energetic de colegii din breaslă.

    Colaborare în interesul CE Oltenia

    Întâlnirea de astăzi, ce se va organiza la Rovinari, a venit urmare a iniţiativei luate de directorul general Constantin Bălăşoiu şi asta din cauza problemelor pe care compania le întâmpină în acţiunile de achiziţie a imobilelor şi terenurilor. „Ne-au prezentat o serie de probleme legate de urgentarea eliberării actelor de proprietate, finalizarea planurilor de parcelare şi este normal să existe discuţii în vederea soluţionării acestor probleme. Susţinerea activităţii miniere şi energetice duce la stabilitatea şi crearea locurilor de muncă, dar şi la dezvoltarea judeţului”, a spus şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. La întâlnirea de astăzi, preşedintele Călinoiu se va interesa şi cu privire la stadiul de realizare a dispoziţiilor trasate de premierul Victor Ponta. „Este vorba de măsurile de dinamizare şi reconstrucţie ecologică, amendamente la Lg.255, probleme legate de productivitatea muncii, predarea către autorităţi a investiţiilor nefinalizate, readucerea la parametrii normali a Bazei de Tratament Săcelu, prelungirea activităţii miniere de la Tehomir”, a exemplificat Ion Călinoiu.

    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: