Creșterea ROBOR aruncă în aer creditele Primăriei Târgu Jiu! Ratele la bănci aproape s-au dublat

1
81

Creșterea explozivă a dobânzii ROBOR face ravagii în bugetul local de la Târgu Jiu. Creditele accesate de edili au ajuns să aibă rate foarte mari, ca urmare a instabilității produse de politicieni pe piața financiară a României. Economiștii Primăriei Târgu Jiu recunosc că fluctuațiile dobânzii la unul dintre cele mai mari credite accesate, cel pentru cofinanțarea lucrărilor de la stadion, pune în pericol bugetul anului viitor. Aceștia cer să se facă un efort pentru ca împrumutul să fie achitat anticipat.

Nu doar românii de rând simt din plin efectele produse de politicieni pe piața financiară a țării, ci și instituțiile care au credite la bănci. Un exemplu este chiar Primăria Târgu Jiu, care a accesat o linie de credit în valoare de 10 milioane de lei pentru a contribui financiar la lucrările de modernizare a stadionului. Cum dobânda ROBOR, indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, a ajuns la cea mai mare valoare de după 2014, ratele municipalității au ajuns să fie majorate chiar și cu 150.000 de lei.

10 milioane de lei pentru stadion

„Facem toate eforturile ca bugetul municipiului Târgu Jiu să fie afectat cât mai puțin de creșterea ROBOR. Din împrumutul pe care îl avem la Unicredit am plătit trei rate și intenționăm ca în ședința de pe 18 decembrie să producem o rectificare a bugetului local în așa fel încât să restituim împrumutul în totalitatea lui. Din suma de 10 milioane de lei am tras până în momentul de față pentru plata cofinanțărilor la Stadionul Municipal undeva la 7,2 milioane de lei și vrem să restituim suma în totalitate la rectificarea viitoare. Am plătit în cele trei rate cam 860.000 de lei cu tot cu dobândă. Ratele erau undeva la 200.000, dar au ajuns cam la 350.000 de lei ca urmare a creșterii ROBOR. Ducându-ne cu împrumutul pe trei ani, cum era înainte, automat se plătea dobândă la rată”, a declarat Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu.

„Teama noastră cea mai mare”

Din păcate, previziunile sunt la fel de proaste și în ceea ce privește restul datoriilor pe care le are Primăria Târgu Jiu la bănci, însă directorul economic spune că instituția are printre cele mai mici grade de îndatorare, iar situația economică actuală este destul de bună. Dobânda poate fluctua și asta este teama noastră cea mai mare. Dacă mai crește, automat afectează plățile viitoare și există probleme în a bugeta. Noi la începutul anului ne ducem și bugetăm pe un an de zile atât, cu calculul făcut la momentul la care facem bugetul, iar dacă intervin fluctuații de acest gen pe parcursul anului trebuie să rectifici și să iei din altă parte. Situația economică de la nivelul Primăriei Municipiului Târgu Jiu ne permite să facem această rectificare și să ne asigurăm un an 2018 fără probleme. Noi avem cea mai mică rată a împrumuturilor din tot Gorjul, suntem undeva sub 3%”, a mai declarat Narcisa Cristea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here