spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicDe ce a minţit Ciurel că nu există un contract cu fostul...

    De ce a minţit Ciurel că nu există un contract cu fostul consilier al lui Ponta?

    pontaCo-preşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, face o nouă dezvăluire în legătura cu un contract pe care fostul manager al CEO, Laurenţiu Ciurel, l-a ţinut secret până acum. Este vorba de un contract de vânzare cărbune încheiat între CEO, sub semnătura managerului susţinut de PSD şi firma Envidity Energy SRL, societate ce aparţine generalului american, Wesley Clark, fost consilier al lui Victor Ponta. Premierul spunea atunci că i s-a alăturat în echipă, fără să-i ceară vreun favor sau să îl plătească.

    ciurel

    „De fapt, Wesley Clark a vrut să cumpere cărbune ieftin de la CEO şi în acest sens a şi fost încheiat un contract semnat de reprezentanţii firmei şi conducerea Complexului. În document este specificat faptul CEO va vinde firmei respective cărbune la 10 euro pe tonă, dar nu se specifică şi o cantitate”, spune Vîlceanu.

    Burci, acţionar la Envidity

    O surpriză a contractului este că unul dintre acţionarii filialei din România a Envidity SRL este Cristian Burci, patronul Adevărul Holding, reţinut de DIICOT pentru devalizarea Romvag Slatina. „Această firmă a făcut asemenea afaceri şi în alte ţări. A obţinut o licenţă în Kosovo, ar fi fost şi culmea Wesley Clark, general american care a fost comandantul acţiunilor NATO din Kosovo, era şi culmea să nu aibă şi el o firimitură pe acolo. Au venit la noi, au făcut o firmă în România, sucursală a acestei firme din Canada, unde acţionari sunt printre alţii, domnul Burci, cel arestat pentru devalizarea Romvag”, spune Dan Vîlceanu.

    În 2014 reprezentanţii societăţii au venit la Târgu-Jiu, la sediul Diviziei Miniere, unde au discutat cu conducerea CEO, iar discuţia s-a încheiat cu o minută prin care preţul tonei de cărbune a fost majorat de la 10 euro, la 13 euro. În acea perioadă, apăruse scandalul cu firma de apartament din Constanţa, BVA Coal, deoarece Laurenţiu Ciurel, ar fi vândut cărbunele la un preţ prea mic, respectiv 13 euro, însă nu a avut nicio problemă când acestei firme îl atribuise cu 10 euro, sub preţul de cost.

    Contract fără garanţii

    Contractul încheiat între Envidity SRL şi CEO nu prevedea niciun fel de garanţie, motiv pentru care Consiliul de Supraveghere l-a respins. Era necesar avizul CS, deoarece valoarea contractului era mai mare de 30 de milioane de euro. „Printr-o minută refac preţul contractului de cărbune la 13 euro pe tonă, nu i-a lăsat practic Consiliul de Supraveghere să încheie cu 10. Norocul nostru a fost că acest contract depăşea 30 de milioane de euro, pentru că altfel, dacă era sub 30 de milioane de euro şi Ciurel aproba în directorat, le dădea cărbune cu 10 euro pe tonă. De asemenea au stabilit chiria pentru o suta de ha de teren pe care CEO l-ar fi pus la dispoziţie, pentru o chirie care ar fi fost între 10 mii de euro şi 45 mii de euro. Vă mai întreb ceva? La ce îi trebuia suta de ha? Vă spun eu. Pentru gazeificarea cărbunelui, adică minerii erau acasă”, a mai declarat Dan Vîlceanu. Contractul ar fi trebuit să se desfăşoare pe o perioadă de 50 de ani.

    Ciurel a negat existenţa contractului

    Deşi în presă au apărut informaţii încă din 2014, despre existenţa acestui contract, Laurenţiu Ciurel a negat acest lucru, oficial, printr-un comunicat de presă. „CE Oltenia dezminte informaţia apărută, cu referire la concesionarea cărbunelui către o firmă din Canada- Envidity Energy SRL, pe o perioadă de 40 de ani. Această acuzaţie lansată în timpul campaniei electorale este lipsită de suport real”, se arăta într-un comunicat CEO.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: