spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicElectra, a fi sau a nu fi

    Electra, a fi sau a nu fi

    Reprezentanţii Ministerului Economiei verifică daca există posibilitatea să conteste decizia Curţii de Apel la „curţile superioare de justiţie”, decizie prin care rămâne astfel irevocabilă respingerea înregistrării Proiectului de constituire a Companiei Naţionale Electra. Graba reprezentanţilor Ministerului Economiei este mare având în vedere că premierul Emil Boc a declarat, cu ocazia vizitei efectuate la Târgu-Jiu, că este un susţinător total al acestui proiect „sper să rezolvăm litigiile judiciare. Fondul Proprietatea poate să dorească ceea ce vrea, noi avem o politică a statului curată”.

    După ce Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil recursul formulat de NuclearElectrica împotriva înfiinţării hotărârii pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 49978/3/2010, rămânând astfel irevocabilă respingerea înregistrării Proiectului de constituire a Companiei Naţionale Electra”, reprezentanţii Ministerului Economiei caută soluţii salvatoare. „Aşteptăm informaţii suplimentare de la consilierii noştri juridici, pentru a vedea dacă putem apela la curţile superioare de justiţie. Deocamdată este prematur să apreciem o problemă de ordin juridic”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Economiei. Asta în condiţiile în care, prezent la Târgu-Jiu, premierul Emil Boc a promis înfiinţarea celor doi coloşi energetici Electra şi Hidroenergetica, declarându-se un susţinător total al acestui proiect. „Eu sunt un susţinător total al celor două companii. Sper să se rezolve litigiile judiciare iar Fondul Proprietatea poate să dorească ceea ce vor, noi avem o politică curată”, a declarat premierul Emil Boc. De altfel, nu trebuie omis faptul că înfiinţarea celor două companii Electra şi Hidroenergetica reprezintă una din multele promisiuni electorale de care Boc i-a asigurat pe cei 500 de delegaţi prezenţi la Conferinţa Judeţeană de la Târgu-Jiu.

    Ciurel: „băieţii deştepţi vor pierde contractele”

    Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel consideră că sunt cauze excepţionale când mai poate fi atacată o decizie irevocabilă, acea situaţie când au fost ascunse probe importante „foarte simplu ar fi să se schimbe Hotărârea de Guvern de înfiinţare iar modificările să fie în concordanţă cu legea”, a precizat Ciurel. Fostul director general că „trebuie schimbat aspectul cel mai controversat, simultaneitatea fuzionării şi divizării Hidroelectrica. Conform legii 31 prima dată ar trebui să se facă divizarea şi apoi fuziunea”. În opinia lui Ciurel, cel mai simplu ar fi ca Hidroelectrica să se divizeze în Hidroelectrica 1 şi 2, să se înregistreze ambele companii la Registrul Comerţului iar după ce creditorii şi-au recuperate datoriile, una din cele două societăţi să fuzioneze cu Hidroenergetica iar cealaltă cu Electra. De altfel, fostul director general al CE Rovinari consideră că va fi foarte greu de schimbat ceva la Hidroelectrica şi asta ca urmare a faptului că „e foarte greu să schimbi contractele cu Hidroelectrica, sunt cei care produc cel mai ieftin curent din Europa. Băieţii deştepţi vor pierde contractele”.

    Etăgan : „e târziu, dar nu imposibil”

    Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) încă mai gred în înfiinţarea Companiei Electra, în ciuda promisiunilor deşarte şi repetate făcute până în prezent. Deranjat de faptul că guvernanţii nu au făcut nimic real pentru intrarea pe piaţă a Companiei Electra, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan a precizat că „soluţiile trebuiau găsite anul trecut, atunci când s-a dat hotărârea de înfiinţare a Companiei Electra. Nu acum. Acum este târziu, însă nu şi imposibil”. Nemulţumit de situaţia actuală, de promisiunile făcute în mod repetat de guvernanţi este şi liderul de sindicat de la Minerul Rovinari. Marin Golea a precizat în acest sens că „am tot crezut de un an şi jumătate în promisiunile lor. Sunt interese ascunse ale partidului de la Guvernare. Dacă statul ar vrea să facă ceva ar face, dar sunt neînţelegeri la nivel de partid”. Mai mult decât atât, asemeni lui Ciurel şi Marin Golea consideră că „băieţii deştepţi s-au refugiat la Hidroelectrica şi au contracte încheiate până în 2019. Este greu de spart gaşca de acolo şi cred că sunt toate partidele implicate acolo. Noi, la CE Rovinari nu avem un contract în bandă iar băieţii deştepţi controlează preţul la energie”. În aşteptare este şi USME Jilţ Turceni, iar în acest sens, preşedintele executiv, Adrian Marciuc a declarat că „încă mai aşteptăm să vedem ce va decide Ministerul Economiei. Dacă se va înfiinţa vreo companie, cred că se va realiza fără NuclearElectrica şi Hidroelectrica, pentru că sunt greu de divizat”.Cel mai optimist se declară a fi vicepreşedintele FNME, Eugen Iovan care a declarat că „atâta timp cât premierul a spus la 500 de delegaţi că se va înfiinţa Electra, eu am încredere în ceea ce a promis”.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: