spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicEnergia din Gorj nu este în topul ANRE

    Energia din Gorj nu este în topul ANRE

    Potrivit raportului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE) cele două complexuri energetice Turceni şi Rovinari nu se regăsesc în topul furnizorilor de energie importanţi din ţară, deşi dau în sistem 20% din necesarul de energie. Tot în raportul ANRE se mai arată că energia electrică furnizată pe piaţa liberă a crescut substanţial anul trecut, faţă de 2009. Deşi nu este în topul primilor 10 furnizori, de la CE Rovinari şi Turceni cumpără energie o parte din cei listaţi în clasament.

    În 2010, consumatorii de electricitate alimentaţi în regim concurenţial au înregistrat un consum de 22,07 TWh, în creştere cu 20% faţă de nivelul anului 2009, când a fost înregistrat un consum, pe acest segment, de doar 18,56 TWh. Potrivit raportului ANRE, în topul celor mai importanţi furnizori de energie pe piaţa liberă nu se regăsesc şi cele două complexuri, cu toate că produc şi furnizează o cantitate însemnată de energie în sistem. Astfel, la poziţia unu apare Alro ca cel mai important furnizor de energie de pe piaţa liberă cu o cotă de 14%, în scădere cu două puncte procentuale faţă de nivelul lui 2009. Complexul Energetic Craiova apare la poziţia doi şi a avut, în 2010, o cotă de 8%, în scădere cu trei puncte procentuale. Alpiq RomEnergie a furnizat, anul trecut, 8% din totalul consumului de energie electrică de pe piaţa liberă, pentru ca Electrica, furnizorul deţinut de stat să aibă o cotă de piaţă de 6% pe consumul din zona concurenţială în 2010, în scădere cu un punct procentual faţă de cota din 2009. Elcomex EN, Alpiq Rom Industries , Transilvania Sud, Tinmar Ind. şi Electromagnetica, CEZ, Arcelor Mittal, E.On Moldova şi Enel Energie sunt alţi furnizori importanţi ce apar în topul realizat de ANRE.

    Complexurile, în pierdere

    De remarcat este faptul că o parte din aceste entităţi, cum ar fi Electrica, Alpiq Rom Energie, Tinmar sau Cez iau energie de la cele două complexuri energetice pentru ca ulterior, în calitate de furnizori , să o revândă la alte preţuri pe piaţa liberă. Declaraţiile îi aparţin fostului director general de la CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, care a mai precizat faptul că în cazul Alpiq Rom Industries ca şi proprietar apare fostul patron de la Energy Holding, unitate care a luat cu ani în urmă energie de la Complexul Energetic Rovinari. Surse din cadrul CE Rovinari au precizat că abia în acest an termocentrala a obţinut licenţa de furnizare a energiei, astfel încât să o poată vinde în mod direct fără intermediari pe piaţă. Directorul general de la CE Rovinari, Tiberiu Trotea a precizat că „noi furnizăm energie prin OPCOM şi de aceea nu apărem în topul realizat. În ceea ce priveşte vânzarea de energie totul este reglementat prin ordin al ministrului, vânzarea de energie se face direct prin bursă”. Complexul Energetic Rovinari livrează în sistemul naţional 8% din necesarul de energie, pentru ca Termocentrala Turceni să furnizeze în sistemul naţional 12%. Conducerea CE Turceni a precizat că entitatea a vândut energie de 5,8 mil MW din care în piaţa reglementată 3,1mil MW, în piaţa contractelor bilaterale negociate la licitaţie 1,1MW în piaţa contractelor bilaterale negociate iar în PZU un mil MW. Directorul general Octavian Graure a declarat că „termocentrala a vândut energie, în 2010, binişor. Complexul Craiova a avut un contract pe piaţa liberă cu Ford şi Petrol. Noi nu am avut contracte cu consumatorii direcţi”. Lăsând la o parte faptul că cele două entităţi sunt unităţi importante pe piaţa energetic, de pe poziţia de producători sunt folosiţi de furnizori care pe lângă faptul că achiziţionează pachetele de energie la un preţ mic, le vând la o altă valoare , termocentralele ieşind astfel pe pierdere. Liderul de sindicat de la Minerul Rovinari, Marin Golea a declarat că „termocentrala Rovinari cu greu reuşeşte să vândă pe piaţa de a doua zi, ne descurcăm greu”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: