spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicFrancul elveţian la un nou maxim istoric

    Francul elveţian la un nou maxim istoric

    Raportul euro/franc elveţian a atins ieri un minim de 1,1808, moneda helvetă menţinându-şi statul de refugiu în perioade tulburi, precum cea prezentă, în care nu se ştie dacă euro va rezista tensiunilor financiare.Mulţi analişti afirmă că euro-zona, aşa cum este ea cunoscută în prezent, ar putea dispărea în următorii ani. Astfel, economistul francez Charles Gave a declarat că „euro va înceta să mai existe în mai puțin de un an de acum înainte. Absolut tot sistemul a fost complet disfuncțional de la început”. La rândul său, Jack Strow, fostul ministru de externe britanic, a afirmat că „zona euro nu are cum să supravieţuiască” sugerând guvernului din Insulă trebuie să conceapă un plan de urgenţă, deoarece „euro, în forma sa curentă, se va prăbuşi”. În piaţa locală, cursul euro a urcat de la 4,2160 la 4,2192 lei, el fluctuând între 4,2090 şi 4,2245 iar dolarul de la 2,9523 la 2,9718 lei, tranzacţiile realizându-se între 2,9660 şi 2,9920. La sibex.ro, preţurile futures pe euro fluctuau pe septembrie între 4,2370 şi 4,2378 iar pe decembrie între 4,2570 şi 4,2675. În regiune, euro creştea faţă de zlot de la 3,992 la 4,008 iar faţă de forint de la 268,8 la 269,6. Moneda maghiară ar putea înregistra însă aprecieri, după ce premierul Chinei, Wen Jiabao, a anunţat sâmbăta trecută că Beijingul este pregătit să cumpere obligaţiuni de stat ungare şi să acorde un credit de un miliard de euro Budapestei. Pe pieţele internaţionale, raportul euro/dolar fluctua între 1,41 şi 1,4236, la ora 14:00 media situându-se la 1,4220, în timp ce la sibex.ro contractele pe septembrie se încheiau la 1,4102-1,4203, preţul unciei de aur cu scadenţa august coborând sub pragul de 1.500 dolari, la 1.491 dolari.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: