Gorjenii, ultimii pe țară la asigurarea locuințelor!

0
51

Luna trecută, la nivel național, a crescut numărul locuințelor asigurare, fiind emise cu 5,73% mai multe poliţe de asigurare obligatorie. La nivel național 18,8% dintre români au poliţe PAD (Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). În municipiul Târgu-Jiu 17% dintre cetățeni au încheiat aceste polițe.

Creşterile cele mai importante ale subscrierilor au fost înregistrate în Ilfov (1,01%) şi în Braşov (0,9%). Cele mai asigurate zone, în acest moment, sunt Bucureşti, cu un grad de acoperire de 38,29%, Ilfov, cu 34,14% şi judeţul Timiş, cu 29,36%. La polul opus în ceea ce priveşte gradul de protecţie prin asigurare, se află judeţele Olt, cu 8,35%, Mehedinţi, cu 8,36% şi Gorj, cu 8,65%. În municipiul reședință de județ 17% dintre proprietarii de imobile au încheiat această asigurare. „La nivelul Municipiului Târgu Jiu, dintr-un număr total de 37.205 clădiri rezidențiale înregistrate în evidențele fiscale, au fost încheiate contracte de asigurare obligatorie pentru 6.225 astfel de clădiri. Prin acest demers Primăria Municipiului Târgu Jiu face un apel către toți cetățenii în vederea conștientizării importanței încheierii unui contract de asigurare obligatorie a locuințelor pentru a putea beneficia de un sprijin în cazul unui dezastru natural”, declara Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009 şi administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Riscați amenzi!

În vederea îndeplinirii obligațiilor ce revin legiuitorului în aplicarea prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, trebuie spus că, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor, în condițiile prevăzute de lege, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Cei mai mulți dintre târgujienii care au încheiat această asigurare sunt tinerii care și-au achiziționat o locuință prin Prima Casă sau altă formă de credit bancar. „Am moștenit apartamentul de la părinți și ei nu aveau asigurare. Este adevărat că am tot auzit vorbindu-se despre acest fapt, însă până acum n-am găsit momentul oportun să închei o astfel de asigurare”, a spus Ramona Dobrițescu din Târgu-Jiu. „Am credit bancar prin Prima Casă și ne-au obligat să facem asigurare la apartament. Nu știu dacă altfel făceam. Mă bucur că a fost obligatoriu, căci uneori punem lucrurile importante în plan second”, a afirmat Mădălin Lupu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here