spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomic"Înfiinţarea celor două companii a blocat investiţiile"

    „Înfiinţarea celor două companii a blocat investiţiile”

    Banca Mondială recomandă Ministerului Economiei să renunţe la crearea a „doi campioni naţionali”, în sectorul energetic, arătând că planurile privind înfiinţarea celor două companii a blocat investiţiile în domeniu. Tot în raport se mai recomandă elaborarea unui set de reforme, la companiile de stat, acestea presupunând printre altele, vânzarea unor pachete de acţiuni de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, lichidarea unităţilor neviabile şi vânzarea energiei electrice şi a gazelor pe bursă, într-un mod transparent. Recomandările sunt cuprinse într-un document de aproape 200 de pagini. Ministerul Economiei consideră că aplicarea unora din aceste recomandari ar putea avea consecinţe negative, conform Hotnews.

    În evaluarea Băncii Mondiale se arată că, încă de la sfârşitul lui 2007, România a blocat punerea în aplicare a angajamentelor din Energy Road Map 2003, când a fost negociat capitolul Energie, pentru aderarea la UE. La sfârşitul anului 2007, punerea în aplicare a reformei a stagnat deoarece au început dezbaterile pentru înfiinţarea a unul sau doi campioni energetici, se arată în evaluare. Acesta recomandă României să reia punerea în aplicare a angajamentelor din „Road Map”. În acest sens, Banca Mondială propune reforme, care sunt interdependente. Conform Hotnews, în raport se arată că „primul set de trei reforme este conceput pentru a începe procesul de restaurare a credibilităţii şi pentru atragerea investitorilor. România a pierdut mulţi ani din cauza stagnării reformei şi nu-şi poate permite şi alte amânări”. Potrivit Băncii Mondiale, necesarul de investiţii în sectorul energetic este foarte mare, fiind estimat la circa 30-35 miliarde de euro, în următorii 10 de ani, din care jumătate în producţia de energie electrică. Prin raportul întocmit, reprezentanţii Băncii Mondiale cred că este nevoie de punerea în aplicare a întregului pachet de reforme. Hotnews arată că o primă reformă se referă la anularea planului de a crea două companii energetice şi reia punerea în aplicare a angajamentelor din Energy Road Map-2003, aceasta fiind o strategie echilibrată de atragere a investitorilor şi de dezvoltare a societăţilor de stat viabile. Reforma a doua este aceea prin care Guvernul cere producătorilor de energie electrică să încheie contracte bilaterale, în mod transparent şi competitiv, prin bursa energiei OPCOM sau alte proceduri similare. Cea de-a treia reformă este aceea care priveşte achitarea datoriilor, pe care CFR le are la distribuitorii de energie.

    „Planul de înfiinţare a campionilor trebuie anulat”

    Raportul arată că planul de înfiinţare a companiilor campion trebuie anulat având în vedere că alungă investitorii. Potrivit oficialilor străini sunt necesare măsuri urgente, pentru a restabili credibilitatea României, în domeniul energiei. În raport, Banca Mondială mai recomandă ca următoarele trei acţiuni să fie adoptate în perioada imediat următoare, până la sfârşitul anului 2011, cel târziu- reforma de implementare a celui de-al treilea pachet legislativ, privind independenţa reglementării pe piaţa energiei electrice, reforma prin care ANRE să reia liberalizarea în domeniul energiei şi reforma 6, Guvernul să pregătească un program de reforme la societaţile de stat şi lichidarea activelor neviabile. De asemenea, oficialii de la Banca Mondială propun ca reforma la companiile de stat să înceapă cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz. Printre măsuri se mai numără şi aceea prin care Guvernul să transfere controlul financiar al Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, la Ministerul Finanţelor, să reorganizeze consiliile de administraţie, prin reducerea semnificativă a numărului de oficiali guvernamentali, numiţi politic, şi înlocuirea lor cu persoane calificate, printr-un proces de selecţie transparent, ci şi numirea unei conduceri executive, în baza unui proces de selecţie transparent şi a unor criterii de calificare. Hotnews mai arată că raportul recomandă aplicarea unui program de reformă şi la Electrica şi cele trei filialele ale sale, rămase neprivatizate, la Termoelectrica, Deva şi ELCEN, cele trei complexuri energetice Craiova, Turceni şi Rovinari şi societăţile CNH şi SNLO. „Se recomandă listarea, privatizarea sau lichidarea. Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către investitorii strategici de la ELCEN şi la cele trei complexuri energetice Craiova, Turceni şi Rovinari. În ceea ce priveşte cele trei complexuri energetice, Turceni, Craiova, Rovinari este puţin probabil să supravieţuiască în proprietate publică. În cazul în care acestea cad, de asemenea, viitorul companiei miniere SNLO va fi sumbru”, se mai arată în raport. În plus, Banca Mondială critică faptul că ANRE a rămas politizată Banca Mondială critică faptul că ANRE a rămas politizată şi că este dependentă în relaţia cu Executivul.

    Road Map: „vinderea complexurilor la investitori”

    În loc de a vinde cele trei complexuri energetice către investitorii strategici, aşa cum este prevăzut în Road Map, Ministerul Economiei are în vedere o fuziune a lor cu SNLO şi înfiinţarea unui complex mai mare pe lignit, Oltenia. Un plan similar este prevăzut şi pentru Deva, Paroşeni şi CNH, acestea urmând să formeze un complex pe huilă, Hunedoara. Dacă Guvernul va aproba aceste fuziuni, raportul recomandă adăugarea Complexului Oltenia, pe lista companiilor la care urmează să fie aplicate reforme, să aibă o conducere profesionistă şi, de asemenea, să fie oferite spre vânzare unor investitori strategici. Alte reforme prioritare trebuie să fie puse în aplicare, cât mai curând posibil, conform raportului şi privesc ca Ministerul Economiei trebuie să simplifice funcţiile departamentelor din cadrul instituţiei şi să sporească responsabilitatea în societaţile de stat, Guvernul trebuie să aducă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte coordonarea interministerială a funcţiilor legate de energie şi să elaboreze o strategie naţională, privind schimbările climatice.

    Poziţia Ministerului Economiei

    Conform Hotnews, Ministerul Economiei consideră că respectarea recomandărilor Băncii Mondiale ar avea consecinţe negative. „În urma privatizării Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi a complexurilor energetice, preţul la energie ar creşte foarte mult până la un preţ mediu de 211 lei/Mwh, faţă de o estimare de 173 lei/Mwh, în cazul în care s-ar înfiinţa două companii energetice”, mai arată ministerul. Reprezentanţii Ministerului Economiei sunt de părere că pierderile estimate la Hidroelectrica sunt exagerate. „Faptul că Hidroelectrica a pierdut 4 miliarde de lei este o declaraţie de neacceptat”, consideră Ministerul Economiei. Guvernul va elimina până în 2015 preţurile reglementate la energie, în conformitate cu programul convenit cu FMI şi Comisia Europeană, în baza unui calendar, care va fi stabilit înainte de septembrie 2011. Legat de faptul că reforma economică să înceapă cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, Ministerul Economiei consideră că dimpotrivă, trebuie să înceapă cu „vindecarea celor bolnavi” în sensul reducerii arieratelor. Ministerul Economiei continuă procesul de analiză a celor două scenarii pentru reorganizarea sistemului energetic, adică înfiinţarea a două companii, Electra şi Hidroenergetica, sau formarea a două complexuri energetice, unul pe lignit şi unul pe huilă, în contextul în care Banca Mondială recomandă autorităţilor să anuleze planul realizării celor două mari companii, a declarat, luni, pentru Agerpres, ministrul Economiei, Ion Ariton. „Suntem în plin proces de reorganizare a sectorului energetic. Analizăm atât eficienţa înfiinţării celor două companii, cât şi scenariul formării celor două complexuri din sector”, a afirmat Ion Ariton, pentru Agerpres.

    Etăgan: „Ministerul Economiei nu are altă soluţie”

    Împuternicitul Ministerului Economiei pe probleme pe minerit, Daniel Burlan este convins de faptul că după plecarea delegaţiei FMI se va începe procedura de înfiinţare a companiilor „memorandumul cu Fondul Proprietatea a fost convenit şi aceştia acordă tot sprijinul”. Reprezentantul USMO Gheorghe Etăgan speră şi el ca măcar acum să se clarifice situaţia, cu atât mai mult cu cât şi Constantin Bălăşoiu a ajuns la concluzia că nu mai poate fi înfiinţată Electra. „Domnul Bălăşoiu este pentru înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia. Ministerul Economiei nu are altă soluţie decât să demareze proiectul iar primul lucru ce trebuie făcut este acela de a anula Hotărârea de înfiinţare a Companiei Electra”, a mai precizat Etăgan.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: